MALOLETNICIMA U SRBIJI SE ZABRANJUJE PRODAJA VEJPOVA I SNUSA

Sve više maloletnika koristi vejpove, pafove, nikotinske vrećice koje zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, ali se upotrebljavaju na isti način. Novi Nacrt Zakona o duvanu koje je Ministarstvo finanasija stavilo na javnu raspravu u petak podrazumeva da će trgovcima biti zabranjeno da maloletnim osobama prodaju sve što spada u ovaj zakon.

Razne vrste elektronskih cigareta već su popularne među mladima pa čak i osnovcima, a dostupni su na raznim prodajnim mestima. Javna rasprava o pomenutom Nacrtu Zakona traje do 28. septembra, a očekuje se i da zakon bude usvojen do kraja godine.

– S obzirom da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje privrednih subjekata koji obavljaju delatnost u vezi sa novim i alternativnim proizvodima na tržištu Srbije – navodi se u obrazloženju Ministarstvo finansija.

elektronske cigarete
FOTO: PROFIMEDIA

Tako se u Zakon o duvanu uvodi kategorija „srodnih proizvoda koji ne sadrže duvan“. Oni mogu da budu sa i bez nikotina, ne sastoje se od duvana, ali u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima – to su tečnost za punjenje elektronskih cigareta, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu (arome za nargilu).

Naime, Zakon prepoznaje elektronske cigarete kao elektronske uređaje za zagrevanje duvanskog odnosno biljnog proizvoda koji se koristi za inhaliranje pare. Elektronska cigareta može biti za jednu upotrebu ili punjiva i po novom zakonu podrazumeva i elektronsku nargilu, olovku za vejping („vejp“), elektronsku lulu i bilo koji elektronski sistem za inhvaliranje pare.

S druge strane u „ostale duvanske proizvode“ novi nacrt zakona ubraja duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje (burmut) ali i snus. Zakon definiše snus kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine najavilo je još 6. aprila da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača „u delu koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima“.

Upravo usvojenim izmenama Zakona o akcizama već je predviđeno dodatno oporezivanje pojedinih proizvoda koji još nisu „osvanuli“ u Zakonu o duvanu. Tako će akciza na nikotinske vrećice biti naplaćivana po kilogramu neto mase sadržane u vrećicama u iznosu od 4.500 dinara po kilogramu.

Izvor : Kurir.rs

FOTO: PROFIMEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *