MENJA SE PORODIČNI ZAKON, OVE 2 STVARI VIŠE NEĆETE SMETI DA RADITE S DECOM

Foto:Shutterstock

Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2023.

Povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je da su zaštita dece i njihova bezbednost apsolutni prioritet.

Ministarstvo je u tom cilju, pored ostalog, pripremilo tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja.

– Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju. Prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu od nasilja iz 2022. godine, telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom – navedeno je u saopštenju u kome se ističe i druga zakonska novina:

– Predloženo je i ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova, koji su, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja, oblici nasilja nad decom.

Dodaju da se novim izmenama predlaže i uvođenje novih oblika nasilja u porodici, koji uključuju decu.

Podsećaju da je Vlada Srbije u prethodnom periodu posvećeno radila na daljem razvoju platforme „Čuvam te“, što je, kako ocenjuju, još jedan pokazatelj da država čini sve da suzbije i prevenira nasilje, da ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja i da deci i mladima želi da bude snažna podrška i oslonac, kako da nasilje prepoznaju, kako da reaguju i imaju poverenje u institucije.

– Jedini način kako možemo da postignemo ovaj cilj je multisektorski pristup, koji uključuje sve nadležne državne organe i njihovu još efikasniju reakciju na pojave nasilja. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju daće i u narednom periodu snažnu podršku razvoju ove platforme, čiji je cilj zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije dece – saopštilo je ministartvo.

Napominju i da je Vlada Srbije nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *