MENJAJU SE PRAVILA ZA ULAZAK U DRŽAVE EU

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) primenjivaće se od 2025. godine kada će svi putnici bez pasoša zemalja Evropske unije morati da dobiju dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena.

ETIAS će uključivati elektronski sistem putem kojeg će građani podnositi prijave za putovanja. Svi podnosioci zahteva od 18 do 70 godina moraće da popune formular, koji obuhvata podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, informacije o destinaciji, zdravstvenom stanju, boravku u zemljama sukoba, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika.

Kako sistem ETIAS funkcioniše?

Prijava za ETIAS naplaćivaće se sedam evra, a za maloletna lica i osobe starije od sedamdeset godina biće besplatna. Sistem je urađen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka. Zahteve će sistem obrađivati na osnovu tri kriterijuma, proveravaće se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS neće zahtevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa kovid-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja. Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijumima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest meseci.

Da li možete biti odbijeni?

Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan, prenosi Demostat. Primena ovog sistema odlagana je nekoliko puta , a konačna primena realizovaće se, kako iz Brisela poručuju, iz bezbednosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu ETIAS sistemu su:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Izvor : Espreso/Danas/Prenela: D.S.

Foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *