MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Proizvodnja u elektranama je stabilna, danas građani Obrenovca i celog Beograda imaju čistiji vazduh

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da kritikama na račun investicija u proizvodnju uglja i struje opozicija pokazuje bes zbog ostvarenih rezultata i brzog napretka koji je postignut.

– Lako je stajati sa strane i kritikovati, ali je građanima najvažnije šta je urađeno – imaju dovoljno struje i gasa, proizvodnja u elektranama je stabilna. Danas građani Obrenovca i celog Beograda imaju čistiji vazduh, zahvaljujući završetku najvećeg ekološkog projekta u termoelektrani u Evropi – postrojenja za odsumporavanje na TE „Nikola Tesla A“, uskoro će biti završeno i na TE „Nikola Tesla B“, naglasila je ona na Instagramu.

Prema njenim rečima, u rudarskom sektoru ulaganja su istorijski najveća – grade se novi sistemi i revitalizuju postojeći što će doprineti stabilnoj i većoj proizvodnji uglja i boljim uslovima rada u Kolubari.

– Sprovode se rekordne investicije u distributivnu mrežu na koje se čekalo decenijama. Ulažemo 185 miliona € u zamenu 34.000 drvenih bandera betonskim stubovima, izgradnju 734 nove trafostanice širom Srbije i zamenu starih brojila digitalnim što će sve povećati pouzdanost snabdevanja i smanjiti prekide u snabdevanju. Do sada je 240.000 domaćinstva dobilo novo brojilo, potpuno besplatno, kazala je minsitarka.

Kako je navela, završena je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska i pristup gasu će dobiti oni delovi Srbije koji ga nikada do sada nisu imali kao što su Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka.

– Nikada više građana dobija bespovratnu pomoć države za zamenu stolarije, čak 30.000 domaćinstava za tri godine, a do 2027. dobiće najmanje 70.000. Još 715 megavata ćemo dobiti iz čistih izvora energije, vetra i sunca, nakon sprovedenih najvećih aukcija za zelene megavate. Revitalizovana je hidroelektrana Đerdap 1, te smo dobili više od 100 novih zelenih megavata i produžili joj vek trajanja za minimum 30 godina.

– Razumem da sve ovo frustrira neke predstavnika opozicije, koji osim prodajom „Naftne industrije Srbije“ i malim hidroelektranama čija je gradnja procvetala tokom njihove vlasti, a sad tobož brane životnu sredinu koju su tada uništavali, nemaju čime da se pohvale. Nisu izgradili nijedan proizvodni kapacitet, a gasovodi su bili naučna fantastika. Sve to je dovelo da investitori beže iz Srbije, umesto da ih kao zemlja privlačimo i da ih imamo što više, istakla je ona.

Izvor: dubravka.djedovic/instagram

Foto: Printscreen/instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *