MIR BOŽIJI, SRBIJO! HRISTOS SE RODI!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik, ujedno praznik rođenja spasitelja Isusa Hrista.

Redakcije Lokalnih novina želi vam sreću, mir, blagostanje i lični i poslovni uspeh, kao i da najradosniji hrišćanski praznik provedete u krugu najmilijih.

To je pre svega praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva. Božić se praznuje tri dana, dok proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Svi običaji vezani za proslavljanje Božića imaju jedan osnovni smisao, a to je zamoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, što je izraženo i u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi za Božić: „Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!“.

Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, praznuje se tri dana, a proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo i odlaze u crkvu na Božićnu Liturgiju i Sveto Pričešće nakon čega se pozdravljaju do Bogojavljenja tradicionalnim pozdravom „Hristos se rodi! Vaistinu se rodi“.

Rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost – položajnik, koji se posebno dočekuje. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta ili peći gde džara vatru i govori zdravicu: „Koliko varnica, toliko parica“. Položajnik simboliše Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *