MLADI DOBIJAJU I DO 10.000 EVRA BESPOVRATNO

Za podršku ženama i mladim početnicima u poslovanju u 43 najslabije razvijene opštine Evropska unija je odlučila da dodeli 375.000 evra. Novac dobijaju kroz uvođenje usluga i nabavku opreme u cilju da se podstakne preduzetništvo i poveća zaposlenost.

Poziv je otvoren do 12 septembra, visina podrške po pojedinačnom projektu iznosi od 5.000 do najviše 10.000 evra novčane pomoći.

Javni poziv za novčanu pomoć EU je otvoren, a za bespovratnu podršku mogu da konkurišu nezaposlene žene i mladi od 18 do 30 godina, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 43 navedene lokalne samouprave.

Pravo na učešće imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća u vlasništvu mladih ili žena, registrovana 2022. godine ili nakon toga.

– Sa našim partnerima iz Evropske unije zajedno radimo na unapređenju ekonomskih prilika u zemlji, posebno u slabije razvijenim gradovima i opštinama. Putem ovog poziva EU će podržati žene i mlade koji imaju dobre poslovne ideje da započnu i razvijaju svoj posao, a to će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu – rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

Proces evropskih integracija donosi korist svim građanima, a upravo kroz programe kao što je EU PRO Plus evropska podrška stiže do svih krajeva Srbije.

– Podsticanjem preduzetničkog duha među ženama i mladima EU pomaže rešavanju problema nezaposlenosti. Incijativama poput ove, mi stvaramo prilike da ljudi ostanu da žive i rade u svojim sredinama – rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Izvor : Espreso / Kurir

Foto : Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *