MOKRE GAĆE, KURILO, UVLAKA…

Svakojakih imena možemo čuti u pojedinim oblastima kojima je narod nazvao određena mesta, a mnoga asociraju na nešto što zapravo i nije tako.

Instagram stranica „Poreklo reči“ pozivajući se na delo „Oronime Srbije“ Zvezdane Pavlović objavila je neke koje pojmove koji su mnogo prikladniji za neki erotski časopis nego za imena planinskih vrhova.

0323402514, planina, planinarenje, Velebit, Hrvatska
FOTO: LUKA TAMBACA / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Pa krenimo redom. Velika i Mala kita. Ops. Pavlovićeva piše da su to geografski pojmovi koja se označava uzvišenje koje se ističe u planinskom masivu, vrh, vis i ono kita zapravo predstavlja snop cveća, odnosno buket. Kurvala (Berovica) od latinske curva – kriva linija, krivulja. Tu su i dva Kurila, veliko i malo, kod Stare planine od imena Kuril ili Kiril imenovani od nadimka za nekog neurednog.

Oral. Ne, nije to. Nadomak je Vranja i ime vodi poreklo od zoonima orao, a Prljuša kod Užica zapravo nije nazvana po nekakvoj prljavoj osobi nego ukazuje da je zemljište sastavljeno od ilovače i peska.

https://www.instagram.com/p/C4xJqsHMzii/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Toponim Mokre gaće je blizu Dobrog Dola a u osnovi nazima je reč gat koja označava veštačku prepreku vodenom toku. Uvlaka je na Rudniku, a ime zahvaljuje rečima vlaka (vući) i predstavlja jarugu niz koju se spuštaju posečena debla.

Ima još pojmova na priloženom linku, a posebno u „Oronimima Srbije“.

Za koje ste vi zanimljive toponime još čuli?

Izvor : Kurir Društvo

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *