NA BABINE NIKAKO NEMOJTE OVO NOSITI

U našoj tradiciji poznati su mnogi običaji od kojih se mnogi i dan danas poštuju. Neki od njih vezani su i za Babine. Sam naziv Babine potiče iz slovenske mitologije, prema kojoj u periodu od 40 dana nakon rođenja, bebu treba čuvati od „zlih duhova koji obitavaju oko kuće“.

Od davnina je običaj da se na Babine novorođenče daruje poklonima kako bi mu bliski rođaci i familija iskazali dobrodošlicu na ovaj svet i poželeli svako dobro u životu. Tako, u svrhu zaštite novorođenčeta od svih zlih stvari koje bi mu se mogle desiti, postojali su razni običaji donošenje darova koji će detetu služiti kao amajlija ili oterati zlo. Ovi običaji su se vremenom menjali.

Prema tradicionalnim običajima, na Babine, novorođenčetu treba darivati pile sa glavom i totru okruglog oblika. Naime, nekada se na Babine donosilo pile sa glavom, kako dete ne bi kroz život išlo kao „muva bez glave“.

Beba
foto: Profimedia

Ako je vreme posta, nikako ne treba nositi ribu, jer će dete kasnije „ćutati kao riba“. Takođe, nošenje torte okruglog oblika ima svoju simboliku. Prema verovanju, ukoliko se detetu donese kockasta torta, život tog deteta biće uvek na „ćošku“.

U našem narodu, postojalo je i verovanje da, ako prvi put idete u posetu novorođenčetu, treba poneti pitu sa sirom. Naime, ako dečak dobije pitu na dar, za njega će se devojke čitavog života raspitivati i obrnuto – ako devojčica dobije pitu, biće vrlo popularna među momcima.

Iako se mnogi od nekadašnjih običaja danas ne poštuju, neki su se ipak zadržali. Zlatni dukat koji babe i dede dariju svojim unučićima, kao i crveni konac protiv uroka, oko ruke novorođenčeta poznati su čak i danas.

Međutim, u današnje vreme, iako će neki ostati verni tradiciji, većina će ipak odlučiti da daruje novorođenče nečim što će i novorođenčetu, i roditeljima „koristiti“.

Izvor : Espreso / Srbija Danas

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *