NA DVORU NEMANJIĆA SE JEO KAVIJAR ALI POD DRUGIM IMENOM!

Srbija se trenutno nalazi među 20 kuhinja sveta.

O poznatim jelima naše kuhininje u emisiji Puls Srbnije govorili su Mladen Pršićem, kuvar i nastavnik veština Visoke hotelijerske škole i Milka Raičević, nutricionista.

Milka Raičević
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Znamo i sami da imamo jedno kvalitetno meso i kvalitetan način uzgoja životinja, pripreme hrane što je jako važno potšovanja tradicije. Moram da skrenem pažnju da je ipak ukus najbitniji. Svi koji su probali naša nacionalna jela morali su da daju srpskoj kuhinji tu ocenu jer je to vrh kvaliteta – rekla je Raičević.

Pršić smatra da je plasman Srbije u prvih 20 kulinarskih sila apsolutno zalslužen:

– Samim tim što smo dospeli na 20 mesto u svetu to je pokazatelj da srpska kuhinja konačno dobija svoje zalsuženo mesto u svetu zahvaljujući tim sjajnim gastronomskim proizvodima koje mi stvaramo, kao i vrhunskim kuvarima koji ih promovišu.

Mladen Pršić
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Na pitanje koji su autentični srpski nacionalni specijaliteti, a koji zapravo dolaze iz stranih kultura rekao je:

– Prava izvorna srpska kuhinja datiar još od Nemanjića. Ono što je zanimljiov jeste da se na dvoru Nemanjića jeo kavijar samo pod drugim imenom – ikra. To je uglavnom bila ikra od Morune i Jesetre. Koristile su se neke sjajne namirnice. A jela koja spadaju u izvornu srpsku kuhinju su zapravo kačamak, cicvara i razni mlečni proizvodi.

– Proizvodnja sira je bila veoma raširena od davnina kako bi ovaj proizvod održao snagu ljudima tokom teških poljoporivrenih radova. Imali smo odavnu kulturu od tri obroka dnevno. Dolaskom osmanskog carstva stavri su se malo promenila, ali i jela koja su tada došla poput sarme recimo su značajno modifikovana u srpskom načinu pripreme i bitno se razlikuju od načina kako se prave u Turskoj ili Grčkoj.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Milan Vučković

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *