NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA GRADI SE OSAM VRTIĆA SA 1.000 MESTA

Na listi čekanja za upis u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad je oko 2.500 mališana. Očekuje se da će ovaj broj biti smanjen u narednom periodu, jer se trenutno u prestonici gradi osam vrtića, čiji su ukupni kapaciteti oko 1.000 mališana.

Obuhvat dece koja pohađaju vrtiće znatno je veći nego pre desetak godina, kada je „ispod crte“ bilo više od 10.000 najmlađih. Subvencionisanje boravka dece u privatnim obdaništima iz gradske kase „skratilo“ je liste čekanja.

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu, u toku su radovi na vrtićima u Borči, naselju Braća Jerković, Zucu, Bariču, Ovči, gde se gradi i centralna kuhinja za spremanje obroka za sve predškolske ustanove na levoj obali Dunava.

– Vrtići u Borči i naselju Braća Jerković moći će da prime svaki po 270 mališana – navela je Čamagićeva. – U narednim danima očekuje se završetak adaptacije stare škole u obdanište u naselju Umčari, koje će moći da primi oko 100 mališana. I prostor u Mesnoj zajednici u Zucu se preuređuje u vrtić sa oko 60 mesta. Završava se obdanište u Bariču za više od 200 dece, koji će biti centralni objekat za to naselje opštine Obrenovac. U Ovči se gradi centralna kuhinja i predškolska ustanova sa 140 mesta za prijem dece.

Čamagićeva ističe da će Grad nastaviti da gradi obdaništa i povećava kapacitete postojećih, kako bi se što je više moguće izašlo u susret roditeljima. Krajnji cilj je, svakako, da svako dete koje konkuruše bude upisano u vrtić, kao i da u narednom periodu liste čekanja budu ukinute.

– Očekujemo da će boljitku u ovoj oblasti znatno doprineti i mere koje smo doneli – podsetila je sekretarka. – U predškolskim ustanovama, čiji je osnivač Grad, od jeseni deca borave besplatno. Subvenicija za mališane koji su upisani u privatne vrtiće, jer nije bilo mesta u državnim je povećana na 33.000 dinara. Ovaj iznos se uplaćuje bez obzira na to da li je dete išlo u vrtić ceo mesec ili je bilo odsutno određeni period.

Ona je precizirala da se u sistemu državnih predškolskih ustanova trenutno nalazi oko 58.200 dece, dok je u privatnim predškolskim ustanovama upisano oko 23.300 dece.

Konkurs za upis dece u predškolske ustanove koje su u sistemu Grada će i ove godine biti raspisan u aprilu, a prijavljivanje je preko portala e-uprave.

Prošle godine je podneto 20.560 prijava, a slobodno je bilo 14.216 mesta. Nakon objavljivanja preliminarnih lista, podneta je 4.801 žalba, od čega je 1.786 pozitivno rešeno.

Izvor: Novosti.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *