NAŠA EKONOMIJA SE DOBRO DRŽI, A EVO KOLIKA SE INFLACIJA OČEKUJE U 2024

Pored predviđenog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca od januara, moglo bi da dođe i do dodatnog uvećanja tih primanja od maja ili juna naredne godine.

Ovo je pre nekoliko dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da će 30. decembra penzioneri dobiti 20.000 dinara, a 1. decembra korisnici socijalne pomoći i negovateljice dobiće 10.000 dinara.

Svakako da nas optimističnim čini i jednocofrena inflacija od 8,5 odsto koja je prema rečima ministra finansija Siniše Malog i dalje visoka, ali da se spušta brže nego što je država predvidela.

On je ocenio da su mere koje je država preduzela dale efekat i da su one umanjile negativne konsekvence inflacije po životni standard u Srbiji.

Mihajlo Rabrenović
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Šta to znači za građane Srbije, kako se svet bori sa inflacijom, da li će konflikt na Bliskom istoku da poremeti snabdevanje naftom – govorio je u jutarnjem programu prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menandžment.

– Sve nam govori da je Srbija uprkos složenim okolnostima na jednom dobrom putu očuvanja životnog standarda i to su pozitivne mere koje pokazuju da mi danas imamo državu. Danas imamo 5 milijardi evra na računu države, a 2012 nismo imali novca za isplatu plata i penzija. Penzija je tada bila oko 204 evra. Ovo je teško vreme. Imali smo period kovida, pa onda imamo ova geopolitička zaštravanja koja nisu daleko od nas. Zatim ceo ovaj sukob imeđu Izraela i Hamasa i njegove posledice – rekao je Rabrenović i dodao:

– Srbija se danas ne zadužuje za likvidnost jer mi danas gradimo puteve, upošljavamo i što je najvažnije sve ovo se odvija iz realnih izvora. Sve to je rezultat jednog boljeg kreiranja strategije od strane države na planu ekonomije.

Konstatovao je da je država vodila ozbiljnu i energičnu borbu protiv inflacije:

– Inflacija je pokazatelj stanja jedne ekonomije.Ovo je bila godina ozbiljne i energične borbe naše države protiv inflacije. Ova godina je godina stabilizacije, a naredna godina bi trebalo da nas odvede ka cilju da inflacija bude oko 4 odsto. Važno je da se inflacija smiri, jer ona uništava sve što se proizvede. Naša zemlja se dosta dobro drži po pitanju inflacije.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *