NAŠE RUKE, NAŠA REČ – CENTAR ZA SOCIJALNI RAD U OBRENOVCU DOBIO TAKTILNU TABLU

Bolji uslovi i pristupačnost usluga Centra za socijalni rad za osobe sa oštećenjem sluha i vida

Centar za socijalni rad u Obrenovcu postao je u potpunosti pristupačan osobama sa invaliditetom. U organiyaciji Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom u ovoj ustanovi postavljena je taktilna tabla koja će olakšati gluvim, nagluvim, slepim i slabovidim osobama da se lakše snalaze u samom objektu.

Prema rečima Gorana Šehovića. direktora Beogradskog centra sa invaliditetom, pored taktlne table ugrađen je i indukciona petlja odnosno amplifikator, pojačavač govornog signala za osobe koje imaju oštećenje sluha.

Taktilna pristupna staza vodi slepu osobu do table na kojoj su date smernice u kom delu zgrade se nalaze potrebne službe. Ovo je druga taktilna tabla koja je postavljena u našem gradu, a sve to u sklopu realizacije projekta „Naše ruke, naša reč“.

„Ovakvu taktilnu tablu smo davno postavili u opštini Obrenovac, takođe opština je obezbedjena sa indukcionom petljom te je apsolutno pristupačna za osobe sa invaliditetom. Kada kažemo sve osobe, mislimo i na one sa oštećenjem vida i oštećenjem sluha.“- rekao je Šehović

Povodom postavljanja table u zgradu Centra za socijalni rad održan je i javni čas na kom su prisustvovali i predškolci vrtića „Kung-fu Panda“

Nakon što su upoznati sa načinom funkcionisanja table, deca su izvela pesmu na znakovnom jeziku pod nazivom Ne rugaj se, koja je nezvanična himna marginalizovanih grupa. Kroz radionice Beogradskog centra sa invaliditetom deca u Obrenovcu uče znakovni jezik kao i mehanizme i alate kako bi mogli da pomognu osobama sa oštećenjem sluha, ukoliko dođu u poziciju da je takvoj osobi neka pomoć potrebna. Prevencija je pola zdravlja, kažu, a svako novo znanje pomaže da lakše i bolje živimo, okruženi svime što nam nije strano.

„Cilj je da se deca od malena uče humansti i uvašavanju i poštovanju različitosti.“ – dodao je Šehović

U Obrenovcu, kako se procenjuje, živi nekoliko stotina osoba sa oštećenjem sluha, kao i nekoliko desetina slepih i slabovidih osoba. Postavljanjem taktilnih tabli javne ustanove postaju dostupne i pristupačne svima.

„Od izuzetne važnosti za populaciju nagluvih i slepih osoba je postavljanje ove vrste asistivnih tehnologija. Na ovaj način ne samo da njihove potrebe i probleme iznosimo na površinu, već na konkretan način doprinosimo poboljšanju uslova života. Pored institucija u koje smo već ugradili i postavili taktilne table i indukcione petlje, smatram da bi svaka ustanova, park kao i svi prostori od javnog značaja trebali da imaju svoj prikaz u ovakvoj formi. Možda je zanemarljiv broj osoba sa ovom vrstom problema, ali sve i da ih je pet sveukupno kao društvo smo dužni da brinemo o svojih sugradjanima sa kojima delimo isti vazduh, te kako učimo francuski, engleski, ruski jezik, isto tako možemo i znakovni jezik i time konkretno utičemo da se sve ove osobe osećaju prihvaćeno, bezbedno i pre svega Ili uvaženo. „- rekla je Anđelka Kaljević, defektolog

Ukoliko i druge ustanove i istitucije u našem gradu izraze želju i imaju potrebu za postavljanjem taktilnih tabli, Beogradski centar za osobe sa invaliditetom će im izaći u susret.

https://www.facebook.com/p/Beogradski-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-100066630942559/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *