NE MOŽETE SAMI DA PODIGNETE PENZIJU I ZA TO POSTOJI REŠENJE!

Neretko se dešava da zbog bolesti penzioner ne može više samostalno da podiže svoju penziju ili da prilikom toga ima velikih problema, bez obzira da li je u pitanju trajno stanje ili pak privremeno.

Iz tog razloga u PIO Fond stižu pitanja vezana za ovakve slučajeve, tj. za davanje ovlašćenja drugoj osobi radi podizanja penzionih prihoda. Radi se uglavnom o upitima šta treba uraditi i kakva je procedura da bi to ovlašćenje postalo validno.

Korisnik penzije ili neke druge novčane naknade može da ovlasti punomoćnika da u njegovo ime prima penziju i/ili novčanu naknadu, kažu u PIO Fondu.

Da bi sve bilo regularno, punomoćje dato od strane korisnika mora biti overeno i isto važi do njegovog opoziva ili do dana smrti korisnika, ako se opoziv ne dogodi.

Iz Fonda, dakle, preciziraju da ukoliko korisnik hoće da druga osoba u njegovo ime prima penziju i (ili) novčanu naknadu, neophodno je da Fondu PIO dostavi punomoćje overeno isključivo kod javnog beležnika, odnosno notara, kao i dokaz o prebivalištu punomoćnika.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Beta Amir Hamzagic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *