NEĆETE VEROVATI ZAŠTO SE KAŽE „PIJAN KAO MAJKA“

Šljivovica, jabukovača, vilijamovka, lozovača, kajsijevača, dudovača, travarica, dunjevača, i tako dalje… Teško bi Srbi zamisliti život bez rakije.

Nacionalno piće i piće prvog izbora peče se u našoj zemlji od pamtiveka, ali bi se moglo reći da i nije samo piće. Nju pijemo, ali njome i ispiramo grlo, previjamo i čistimo rane, dezinfikujemo kuću, peremo prozore. Verovalo se i da ona leči glavobolju i zubobolju. Ujutro se pila pre velikih poslova da bi čovek dobio energiju, takođe je bio običaj da se vojnicima daje rakija, jer se smatralo da to dobro utiče na ishod bitki.

Rakija nam pomaže nam da zaboravimo, da zaspemo, da se lakše probudimo, da se nasmejemo… A upravo zahvaljujući toj njenoj multifunkcionalnosti verovatno je nastao i izraz – „pijan k’o majka“, koji upotrebljavamo da bismo opisali nekoga ko se jako napio. Mada ovo često izgovaramo i čujemo, mnogi ne znaju poreklo ovog izraza.

Prema jednoj verziji, ovaj izraz potiče od činjenice da se nekada, kada su se žene porađale u kućama, kada bi porođaj bio problematičan i trajao dugo ženama davala rakija, da bi umanjila bolove. Boljeg anestetika u to vreme nije bilo!

Postoji i drugo tumačenje, koje tvrdi da je ovo, zapravo, skraćena verzija od izraza „pijan k’o majka zemlja“ pošto biti pijan u našem jeziku može da znači i natopljen ili napojen.

Izvor : Espreso/Srbijadanas

Foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *