NEKI RASPUSTI ĆE BITI DUŽI NEGO PROŠLE GODINE

Do kraja raspusta i početka nove školske godine ostalo je još samo nekoliko dana. Đaci će ponovo u školske klupe sesti u petak, 1. septembra, tako da će odmah posle tog prvog dana imati vikend da još malo odmore.

Prvi duži odmor imaju u novembru, a onda tek za Novu godinu. Školske 2023/24. godine đaci u Srbiji će imati, osim dva najveća, letnji i zimski, imati i kraće i tokom jeseni i na proleće, ali i jedna produženi vikend.

U toku sledeće školske godine učenici, prema kalendaru za osnovnu školu, imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Jesenji raspust

Prvi raspust posle posle ovog letnjeg, je jesenji, koji počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a kada se spoji sa nadolazećim vikendom, đaci će posle pet dana odmaranja vraćaju u klupe u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine.

Zimski raspust

Kraj prvog polugodišta je u petak, 29. decembra, slede novogodišnji i božićni praznici, sve to tokom zimskog raspusta, tako da se đaci vraćaju u klupe tek u ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

Produženi vikend u februaru

Sledeći dani kada će đaci opet odmarati jeste u februaru, od četvrtka, 15. februara, a u klupe se vraćaju u ponedeljak, 19. februara.

Prolećni raspust

Tokom prolećnog raspusta, koji počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine, đaci će imati osam dana da odmore i provedu uskršnje i prvomajske praznike. U klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.

Letnji raspust i kraj škole

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu.

Kako piše u tom dokumetnu, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i u subotu, 22, odnosno 23. marta, a završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Školski kalendar za srednju školu

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.

Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Važni datumi

 • 1. septembar – početak školske godine
 • 11. novembar – praznik Dan primirja, mini raspust koji traje od 8. do 12. novembra
 • 29. decembar – kraj prvog polugodišta
 • 29. decembar – 21. januar – zimski raspust
 • 15-16. februar – praznik Dan državnosti, mini raspust od 15. do 18 februara
 • 22. i 23. mart – proba male mature
 • 29. april – 6. maj – prolećni raspust
 • 31. maj – kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija
 • 14. jun – kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
 • 21. jun – kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
 • 17, 18. i 19. jun – mala matura
 • 28. jun – Vidovdan i svečana podela knjižica

Izvor : Espreso / Blic

Foto : Nemanja Pančić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *