NEMA ČEKANJA ZA PEČAT I POTPIS Nova odluka u domovima zdravlja: Stiže novina sa receptima, čekaju se dva nova portala

Uskoro pacijenti koje je izabrani doktor uputio kod specijaliste neće morati da trčkaraju u krug i opet se vraćati kod svog lekara u dom zdravlja da bi im on izdao recept za lek koji je preporučio specijalista, jer će to uskoro moći da uradi sam specijalista.

Vlada Srbije je 2022. godine usvojila “Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period od 2022. do 2026. godine” što će ići na ruku svim pacijentima u Srbiji, a tek će lekarima da olakša.

Cilj je da se završetkom ovog programa digitalizacije zdravstva ostvare četiri cilja adekvatne zdravstvene zaštite pacijentima: kvalitet, efikasnost, dostupnost i bezbednost.

Rasparava o Izmenama zakona o zdravstvu počela je 30. avgusta, i trajala je do 18. septembra u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Kako i kada do praznih čekaonica

Pored toga što je preko potrebno rasteretiti pacijente nepotrebnog “šetanja” po silnim bolnicama i domovima zdravlja, neophodno je rasteretiti i lekare.

Ministarstvo zdravlja još 2021. godine je tender za proširivanje funkcionalnosti modula za prepisivanje lekova. To bi podrazumevalo da će ubuduće elektronske recepte za lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala, moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse.

Unapređenjem tog sistema znatno bi se smanjio broj pacijenata u čekaonicama domova zdravlja kod lekara opšte prakse samo da bi im se odobrio prepisani lek ili pomagalo.

To bi, suštinski značilo da će pacijent od lekara specijaliste dobiti elektronski recept koji će moći da podigne u apoteci bez odlaska u kod lekara opšte prakse na odobrenje.

Čekaju se portali eUput i eBolovanje

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje.

Vlada Srbije je saopštila da će u proces digitalizacije zdravstva takođe biti uvršteno i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama.

Pojedina istraživanja pokazala su da građani Srbije u proseku idu tri do četiri puta do svog izabranog lekara kako bi dobili upute za specijalističke preglede koji su im potrebni, saznali dijagnozu i dobili terapiju. To predstavlja popriličan napor i nepotrebno gubljenje vremena za pacijente i lekare opšte prakse, koji na godišnjem nivou imaju više od 14 miliona poseta građana.

Rešenje za njih predstavlja specijalistički eUput – nova procedura koja bi svim lekarima specijalistima, na svim nivoima zdravstvene zaštite, dala mogućnost da upućuju pacijente na druge specijalističke preglede, stacionarno lečenje, kontrole ili komisiju.

Sistem eUput će omogućiti da lekar specijalista može kroz Integrisani informacioni sistem uputi pacijenta na dalje specijalističko lečenje, kontrolu, komisiju ili stacionarno lečenje, dok bi izabrani lekar kroz isti sistem imao uvid u sve upute i izveštaje lekara specijalista. Procedura koja sada ima osam koraka tako bi se skratila na šest.

Šta je do sada urađeno

Ministarstvo zdravlja je uvelo niz centralnih servisa i softverskih rešenja koji uključuju:

  • portal eZdravlje – za pristup građana zdravstvenim podacima,
  • portal eZakazivanje – za zakazivanje termina i upućivanje pacijenata na pregled
  • portal eRadiologija – Nacionalna Medicinska Platforma za preventivu i dijagnostiku, što podrazumeva da se svi radiološki snimci nalaze na jednom mestu. To dalje pruža mogućnost organizovanja preventivnih pregleda, skrininga: mamografija, tuberkuloza, rak pluća, rak grlića materice…
  • portal ePos – Nacionalna medicinska platforma za potvrdu o smrti

Izvor:novosti.rs

Foto>A.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *