NEMA VIŠE ŠALTERA – DO KATASTRA SAMO ONLAJN

Sve zahteve koje su građani do sada podnosili na šalterima katastarskih službi, od 4. novembra podnosiće se isključivo digitalno i to preko profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija.

Promenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture građanima Srbije će biti omogućen upis u katastar isključivo digitalnim putem, uz stručnu podršku profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija, saopštio je Republički geodetski zavod.

RGZ na ovaj način, obezbeđuje efikasan upis u katastar, uz proveru ispravnosti dokumenata od strane profesionalnih korisnika. Oni navode i da je glavna prednost za građane „ušteda vremena i energije, kao i rešavanje svih nedoumica u vezi sa pocesom upisa i ostvarivanja svojih prava zahvaljujući stručnim savetima profesionalnih korisnika“.

geometar
FOTO: PROFIMEDIA

– Ovakvim načinom upisa u katastar, građani i njihovi izabrani profesionalni korisnici imaju mogućnost da pristupe predmetu sa bilo koje lokacije bez obzira na vremenske ili geografske odrednice. Umesto tradicionalnih 170 šaltera, građani na raspolaganju imaju čak 4.000 digitalnih “šaltera”, dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno – navodi RGZ.

U katastru tvrde da novi način sprečava falsifikovanje starih dokumenata „jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici“.

Republički geodetski zavod, RGZ
FOTO: PRINTSCREEN

– Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ-a. Katastar je novim načinom upisa zaokružio svoj digitalni svet, a svojom formom i sadržajem sada predstavlja digitalnu stvarnost koja olakšava i unapređuje život građana Srbije – naveo je RGZ.

Spisak advokata i geodetskih organizacija, kako se ističe, dostupni su građanima na sajtu RGZ, pozivom Info centra ili na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.

Izvor : kurir.rs

Foto: Printscreen/RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *