NOVA POSKUPLJENJA OD JESENI

Ukoliko se obistine najnovije najave iz Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, od jeseni će struja za domaćinstva u Srbiji, ipak, biti skuplja za osam odsto, a gas za 10. Tako će po najnovijoj računici cena kilovat-časa u najjeftinijoj, zelenoj zoni koja sada iznosi 2.084 dinara, biti 2.250 dinara, dok će skuplja tarifa sa sadašnjih 8.336 dinara porasti na 9.002 dinara.

To znači da će mesečni izdatak za račun za struju od 1. novembra biti veći u proseku za nešto manje od 300 dinara, dok će istovremeno i cena gasa biti korigovana, pa će građani koji ga koriste mesečno izdvajati oko 600 dinara više.

Što se tiče gasa njegova cena bi trebalo da skoči za 10 odsto i umesto 4,55 dinar po kilovat času sa porezima i doprinosima, domaćinstva će plaćati oko 5 dinara.

U Ministarstvu za rudarstvo i energetiku su za Kurir izjavili da se još uvek traži model kako da poskupljenje za gradjane bude gotovo neosetno.

– Svakako, cena naše struja će i dalje biti medju najnižom u Evropi. Takodje, država je za socijalne kategorije stanovništva obezbedila tri puta više novca nego lane. Gradjani koji ostvare status energetski ugroženog kupca mogu da umanje račune za struju ili grejanje i do 50 odsto – rečeno nam je u ovom ministarstvu.

OČEKUJU SMANJENJE INFLACIJE

Srbija je, kako naglašavaju u MMF, uprkos spoljnim šokovima ostvarila impresivne ekonomske rezultate tokom poslednje decenije, koji odražavaju snažu ekonomsku politiku.

– Uz strožu monetarnu politiku koja će najverovatnije zahtevati dalje povećanje referentne kamatne stope NBS, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na osam odsto i predviđa se da će se 2024. vratiti u okvire cilja – navodi MMF.

Kako su, međutim, naglasili u izveštaju MMF, ovo je neophodno kako bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama.

MMF smatra da cene koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima i da dalja povećanja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“. Vlada Srbije se, kako stoji u izveštaju – saglasila sa ovim stavom.

– Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora – stoji u izveštaju MMF.

Stend-baj aranžman Srbije i MMF vredan je 2,4 milijarde evra i sprovodi se od decembra 2022. do kraja 2024. godine.

Izvor : Espreso/Kurir

Foto : Espreso, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *