NOVE CENE GORIVA

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine objavilo je nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 194 dinara, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 175 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Podsetimo, na snazi je Uredba Vlada Srbije o organičenju visine cene derivata nafte koja će važiti do 28. januara 2024. godine.

Uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Predviđanja za 2024. godinu

Nemački auto-klub ADAC navodi da je prošlo vreme ekstremnih cena goriva i da vozači tokom 2024. godine mogu da očekuju manje troškove. Stručnjaci očekuju da će cene sirove nafte rasti u 2024. godini. Rast cena verovatno će se ubrzati do druge polovine godine. Ekonomisti BajernLB-a očekuju rast cene barela nafte do 90 američkih dolara.

Vol Strit pao treći dan zaredom

Na Vol Stritu su juče S&P 500 i Nasdaq indeks pali treći dan zaredom jer se čini da američka središnja banka neće početi tako brzo da smanjuje kamatne stope kao što su se ulagači nadali. Dow Jones ojačao je 0.03 odsto, na 37.440 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.34 odsto, na 4.688 bodova, a Nasdaq indeks 0.56 odsto, na 14.510 bodova. Pad S&P 500 indeksa u prva tri dana godine nije zabiležen od 2015, a posledica je splašnjavanja euforije u vezi smanjivanja kamatnih stopa, javlja Index.

Na tržištu novca poslednjih dana se procenjivalo da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed već u mart početi da smanjuje kamate, ali nakon objave zapisnika Feda, ti izgledi su smanjeni na manje od 70 odsto.

Juče objavljeni podaci s tržišta rada nisu znatnije uticali na očekivanja u vezi inflacije i kamata. U većini sektora cene deonica su juče pale, a najviše u energetskom, u proseku 1.6 odsto, što je posledica pada cena nafte. Pod pritiskom su, kao i prethodnih dana, bile i deonice tehnoloških divova, koje su lani predvodile po rastu.

Cene deonica Applea, Alphabeta i Amazon.coma pale su između 1.3 i 2.6 odsto. A na evropskim berzama su cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.53 posto, na 7.723 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.48 posto, na 16.617 bodova, a pariški CAC 0.52 posto, na 7.450 bodova.

Izvor : kurir.rs

Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock/Maja Marjanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *