OBAVEŠTENJE O NESTAŠICI KOVANICA U SRBIJI NAPRAVILO POMETNJU

Na društvenoj mreži „X“ pojavila se fotografija prodajnog automata u Narodnom muzeju u Beogradu koja je uznemirila građane, ali se NBS oglasila ovim povodom i razrešila dilemu.

Obaveštenje koje se nalazi na fotografiji, a tiče se nestašice kovanica, pokrenulo je brojne komentare ispod ove objave.

„Na teritoriji Republike Srbije došlo je do nestašice kovanica od 5, 10 i 20 dinara. Očekujemo da Narodne Banke Srbije u najkraćem roku reši navedeni i da se situacija sa kovanicama normalizuje, a problem sa povratkom kursa bude rešen. Unapred zahvaljujem na razumevanju“, piše na obaveštenju.

Korisnik koji je podelio ovu fotografiju zamolio je Narodnu banku Srbije (NBS) da se oglasi zbog nastalog problema. Ubrzo je usledio i njen komentar ispod objave kojim je obavestila građane da je u toku rešavanje nastale situacije.

„Posle sastanka Narodne banke Srbije s predstavnicima Udruženja operatera automata za samosluženje Srbije, od 18. januara 2023. godine, na kome je razmatran problem nedostatka kovanog novca apoena od 20, 10, i 5 dinara, konstantovano je da Narodna banka Srbije neće izrađivati kovani novac apoena od 10 i 20 dinara“, navodi NBS u komentaru.

https://x.com/Ptiki/status/1751887984775880856?s=20

NBS je istakla da je tvrdnja o tome da se kusur na aparatima ne vraća zbog nedostatka novca pogrešna, kao i da je ona veoma redovna u isporuci ovog kovanog novca.

„Narodna banka Srbije u trezorima svojih filijala u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Užicu raspolaže dovoljnom količinom kovanog novca apoena od 5 dinara koji se mogu koristiti u aparatima za samousluživanja“, dodaje se ispod objave.

Kao jedna od zaključaka sa pomenutog sastanka navodi se to da će Uuženje operatora automata za samousluživanje Srbije u naredom periodu omogućiti i bezgotovinsko plaćanje. To znači da je ovaj problem delimično biti rešen budući da će građani plaćanje na ovim automatima moći da izvrše putem svoje platne kartice.

Izvor : mondo.rs

IZVOR: ATA IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *