OBIČAJ BACANJA ZEMLJE U GROB IMA ZASTRAŠUJUĆU POZADINU

Većina ljudi na sahranama baca komad zemlje u grob malo pre nego što radnici groblja krenu da vraćaju ostatak zemlje koja je iskopana iz ruke. Prilikom bacanja zemlje, izgovara se rečenica: „Neka mu je laka crna zemlja“.

Verovatno ste se pitali šta tačno znači ovaj običaj?

Taj čin ima svoje poreklo u magijskoj zaštiti od mrtvih. Kada svi prisutni na sahrani bace po neki grumen, onda grobari završavaju posao vraćajući svu ostalu zemlju koja je iskopana iz rake preko sanduka pokojnika. U razna vremena na različite načine se štitilo od mrtvih u strahu da se ne povampire.

Groblje
Grobljefoto: RINA

Živi su pribegavali raznim lukavstvima da bi ovo izbegli

Postoji običaj da se živi ne vraćaju istim putem kojim su i došli na sahranu pokojnika, ili su zatrpavali kamenjem grob da se pokojnik ne bi povampirio. Bacanje zemlje je slična ritualna radnja.

Svako baca po neki grumen zemlje da zemlja bude teža. Kao odušak savesti je što se kaže da pokojniku bude laka zemlja ne znajući da je to zaštita upravo od pokojnika. U većini naših krajeva se uz grumen zemlje baca i po koji sitan novčić, kojim se na simboličan način, poručuje pokojniku da isti novac ponese nekom pokojniku koji je bio blizak onome ko je novčić bacio, piše Codex, a prenosi Novi.ba.

Izvor : Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.

Foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *