OBJAVLJEN SPISAK NAJMOĆNIJIH PASOŠA SVETA

Ujedinjeni Arapski Emirati su za svoje stanovnike osigurali najveću slobodu kretanja, odnosno putovanja, vodeći se podacima tromesečnog izveštaja koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Bez vize, građani Emirata mogu u čak 130 država da uđu, a sa njom u dodatno 50.

Drugu i treću poziciju deli deset evropskih zemalja, a to su Nemačka, Francuska, Španija, Italija, Holandija, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švajcarska.

S druge strane, četvrto mesto dele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska.

srpski pasoš, pasoši, pasoš
FOTO: PROFIMEDIA

Sjedinjene Države su na šestom mestu, u paketu sa Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su pasoši Somalije, Iraka, Avganistana i Sirije.

Hrvatski pasoš je na 8. poziciji, što znači da je popravila položaj u odnosu na raniji popis, na kom je bila na 14. mestu. Hrvatska deli mesto s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom.

Početkom godine ova država zauzimala je 17. mesto. Hrvati mogu bez pasoša da putuju u 123 zemlje, dok u 49 zemalja mogu da putuju sa vizom, a u 26 zemalja ne mogu da putuju.

Pasos

Srbija je na ovoj listi zauzela 32. mesto, Severna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44.

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske firme za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima, a koja pokriva 227 zemalja za putovanja. Ažurira se nekoliko puta tokom godine, kada promene politike vize stupe na snagu.

Izvor : kurir.rs/poslovni.hr

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *