OD 1. JANUARA PLAĆAMO 7 EVRA ZA ULAZAK U EU, ODOBRENJE VAŽI 3 GODINE

Sistem ETIAS, koji podrazumeva da će svi putnici koji nemaju pasoše zemalja EU morati da dobiju dozvolu za ulazak u Evropsku uniju verovatno će se primenjivati od januara 2024. godine.

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) je planirani, potpuno elektronski sistem odobravanja ulaska u Evropsku uniju ili zemlje Šengena, za putnike iz zemalja kojima trenutno ne treba viza za ulazak u EU.

Formular će biti popunjavan onlajn, a svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti u obavezi i da plate taksu od sedam evra, naveo je ranije Euroactiv Srbija.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sistem je zamišljen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka, i trenutni odgovor. U nekim slučajevima, proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta.

Najavljivan već neko vreme, i više puta odlagan, ETIAS sistem bi trebalo da startuje početkom 2024. godine uz šestomesečni „grejs“ period koji podrazumeva da se putnici i osoblje upoznaju sa svim informacijama, kao i da se poprave eventualne tehničke greške.

Aerodrom Nikola Tesla, pasoš
FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ, ILUSTRACIJA

ETIAS aplikacija će zahtevati podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, podatke o zemlji u koju putnik putuje, i pitanja o zdravstvenom stanju, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o krivičnom dosijeu putnika ili upotrebi droga. ETIAS neće zahtevati podatke o vakcini ili hospitalizaciji kovid 19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

ETIAS – od Srbije do SAD, Japana i UAE

Zemlje čiji državljani trenutno podležu ovom sistemu su:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Prijave će biti automatski obrađene na osnovu tri faktora. Proveravaće se da li se identitet poklapa sa pasošem, da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima u obrascu i da li je u pitanju ispravan pasoš, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka EU.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *