OD 7. JULA UVODE SE VELIKE PROMENE ZA VOZAČE

Da bi se ubuduće rekonstruisale nezgode i analizirali bezbednosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraju da imaju crnu kutiju. Sačuvani podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje da je izazvao nesreću.

Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), jeste elektronski uređaj koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i posle nesreće i može pomoći u analizi nezgoda.

crna kutija, crna kutija u autu, EDR
FOTO: SEBASTIAN GOLLNOW / AFP / PROFIMEDIA

U načelu, sačuvane informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu se pregledati i tokom poseta radionici ili tehničkih pregleda. Crna kutija u automobilima može da se poredi sa crnom kutijom u avionima.

EVROPSKI PARLAMENT

Praveći analogiju sa sličnim uređajem (koji je inače narandžaste boje) u avionima već je odomaćen naziv ‘crna kutija’.

Uvođenje ovog, EDR sistema ‘zakazano’ je 7. jula 2022. kada su u Evropskom parlamentu usvojili ‘General Safety Regulation’ (GSR), opšta načela o bezbednosti sa ciljem da do 2030. smanje broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama…

Trajno beleži podatke poput položaja i brzine vozila i registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji. Crna kutija ne može da se deaktivira, budući da je ona vrlo složen sistem s mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema.

Stoga, kutija ne može ni naknadno da se ugradi u vozilo.

Izvor : BiznisKurir/HAK revija

Foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *