OD DANAS POČINJE PRIMENA PENZIONERSKIH KARTICA I UVEĆANJE PENZIJA ZA 5,5 ODSTO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da današnji 1. oktobar Međunarodni dan starih, donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji – penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Popusti se odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto servisi, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorani, bazeni.

Iznosi popusta kreću se od dva do 66 odsto, ali je većina između pet i 10 odsto, piše N1. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objavio je kompletan spisak mesta na kojima će penzioneri imati popuste i koliko će oni iznositi. Spisak popusta objavljen je na ovom linku.

Zahtev za izdavanje Penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Kartice će se preuzimati na šalterima Fonda PIO kojih ima 170 širom Srbije. PIO Fond će obavestiti penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti za šta se korisnik bude odlučio prilikom prijave, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

U ovaj projekat Fonda uključuje se, kako navode, šira društvena zajednica, pre svega Vlada, lokalne samouprave, društveno odgovorni privredni subjekti i preduzetnici koji će obezbediti posebne popuste penzionerima koji pri plaćanju roba i usluga prilože Penzionersku karticu, kao i javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će da obezbede mogućnost ostvarivanja benefita po osnovu bodova.

Bodove će obračunavati Fond po svakoj realizovanoj potrošnji za koju je dobijen fiskalni račun.

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da će penzionerske kartice omogućiti sugrađanima da koriste pogodnosti u više od 620 obejkata, ustanova, trgovinskih lanaca.

Penzije za oko 1,65 miliona najstarijih sugrađana od 1. oktobra biće uvećane 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. mogu da računaju i na dodatno povećanje koje će iznositi 14,8 odsto. U međuvremenu, svi penzioneri će, mimo tih povećanja, dobiti jednokratno 20.000 dinara, a taj novac bi im, kako je najavljeno, trebalo da bude isplaćen krajem novembra ili početkom decembra. U PIO fondu su ranije naveli da će posle povećanja od oktobra procenjena prosečna penzija za taj mesec iznositi oko 39.890 dinara.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Ministarstvo finansija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *