OD DRŽAVE I VIŠE OD 10.000 EVRA POMOĆI ZA OVU GRUPU GRAĐANA

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023, kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Ministar finansija Siniša Mali, koji obavlja i funkciju ministra privrede, naveo je da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva.

„Za sprovođenje ovog programa opredelili smo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je čak šest puta veći iznos u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Mali, objavilo je Ministarstvo privrede.

Mali je podsetio da je prethodnim konkursom za program namenjen ženama i mladima bilo opredeljeno 100 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, sada iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu.

„Želimo da osnažimo žene da se upuste u preduzetničke vode, da pokrenu, ali i nastave sa razvojem svog biznisa. Sistemskom podrškom ženskog preduzetništva podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća koji je kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije“, rekao je Mali.

Kako je precizirano, podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih 31. decembra 2022, a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj sprovode od 2021.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *