ONI ĆE ZARADITI OKO 150.000 DINARA

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas javni poziv svim zainteresovanim kandidatima da se prijave za posao popisivača za potrebe sprovođenja Popisa poljoprivrede 2023. koji se sprovodi u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine.

Za potrebe sprovođenja Popisa biće angažovano 2.842 popisivača, a prijavljivanje kandidata traje od 15. do 21. avgusta, do 20.00 časova.

Kako je navedeno u javnom pozivu, popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka. Od 1. oktobra do 15. decembra dužni su da popišu sve jedinice popisa (poljoprivredna gazdinstva), prema dodeljenom Adresaru poljoprivrednih gazdinstava, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

Broj prijava je ograničen, a period angažovanja je od 1. oktobra do 22. decembra 2023.

U pozivu budućim popisivačima se naponjime da u vreme obilaska terena pred Popis i tokom terenske realizacije Popisa, preraspodela radnog vremena se vrši u skladu sa Planom aktivnosti i može uključivati i rad vikendom.

PLATA PO UČINKU

Moguća zarada i do 300.000 dinara

Petar Korović, pomoćnik direktora RZS, objašnjava za Kurir da će plata popisivača biti po učinku, kao što je bilo prošle godine na popisu stanovništva.

– Neka minimalna zarada je oko 60.000 dinara dok traje popis, projektovana je oko 150.000 dinara, s tim što može biti i mnogo veća. Setimo se da smo na popisu stanovništva imali popisivača koji je za dva i po meseca trajanja popisa zaradio i preko 300.000 dinara. Samo je bitno da budu vredni – rekao je Korović.

Opšti uslovi koje kandidat treba da ispuni:

 • državljanstvo Republike Srbije;
 • prebivalište ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji;
 • najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave;
 • stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje;
 • da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.
 • Podrazumeva se poznavanje rada na računaru (MS Office, internet) i mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Kriterijumi za izbor su:

 • stručna sprema;
 • oblast obrazovanja;
 • radni status;
 • učestvovanje u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine ili u statističkim akcijama Zavoda iz oblasti poljoprivrede (Popis poljoprivrede 2012, Istraživanje o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. ili redovna statistička istraživanja u oblasti poljoprivrede u poslednjih 5 godina).

Prednost pri izboru imaće kandidati:

 • koji poseduju diplomu o stečenom obrazovanju iz oblasti poljoprivrede;
 • koji su učestvovali u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine ili u statističkim akcijama Zavoda iz oblasti poljoprivrede (Popis poljoprivrede 2012, Istraživanje o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. ili redovna statistička istraživanja u oblasti poljoprivrede u poslednjih 5 godina);
 • koji imaju mogućnost korišćenja sopstvenog vozila za rad u Popisu.

Sa izabranim kandidatima, u zavisnosti od njihovog radnog statusa, zaključuje se:

 • Ugovor o privremenim i povremenim poslovima (nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri, lica angažovana po osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa najviše 30 sati kod drugog poslodavca) ili
 • Ugovor o dopunskom radu (lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca)

RAD PO OPŠTINAMA

Za Vračar 2, a Leskovac 73 popisivača

U javnom pozivu za angažman popisivača za popis poljoprivrede detaljno je navedeno koja opština koliko popisavača će angažovati.

Tako se za Sremske Karlovce traži jedan popisivač, po dva u Crnoj Travi, Sevojnu ali i Starom Gradu i Vračaru u Beogradu. Najviše njih – 73 traži se za Leskovac, a potom za Kruševac – 54.

VAŽNA NAPOMENA: Zavod nije odgovoran za eventualni gubitak ili promenu prava radno angažovanog lica do koje može doći usled promene njegovog radnopravnog statusa i ostvarivanja naknade za rad (npr: obustavljanje isplate porodične penzije, promena osnova prijave u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, naknade za slučaj nezaposlenosti, učešće u programima stručnog usavršavanja, programa „Moja prva plata“ i sl.).

Kandidati se mogu prijaviti za rad samo na teritoriji opštine/grada u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Izuzetno: radno angažovani u stanicama Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi (PSSS), i radno angažovani u drugim službama u vezi sa poljoprivredom koji stanuju u jednoj a rade u drugoj opštini, mogu da konkurišu za rad u svojstvu popisivača u opštini u kojoj rade; studenti, koji se školuju van mesta stanovanja, mogu da se prijave za rad u svojstvu popisivača u svojoj opštini/gradu ili u opštini/gradu u kojem privremeno žive tokom studija.

Kako se prijaviti?

Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, koja će biti aktivna od od utorka 15. avgusta (od trenutka objavljivanja javnog poziva) do ponedeljka 21. avgusta 2023. godine (do 20 časova) na sajtu Republički zavod za statistiku.

Kandidati će biti rangirani na osnovu podatka iz prijave o opštini u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i ostvarenih bodova.

Kandidat može da popuni samo jednu prijavu. Pre popunjavanja elektronske prijave obavezno pročitati Proceduru za izbor popisivača.

Rang lista prijavljenih kandidata za popisivače, po opštinama, objavljuje se 22. avgusta 2023. godine na veb-sajtovima Zavoda stat.gov.rs i popispoljoprivrede.stat.gov.rs.

Izvor : Kurir.rs

Foto : BETA, FONET, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *