OSMACI BIRAJU IZBORNI PREDMET NA MALOJ MATURI

Učenici osmog razreda osnovnih škola od 1. do 29. decembra imaju mogućnost da se izjasne koji će od pet ponuđenih predmeta raditi kao treći test na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kazala je da se prijave mogu podneti elektronski preko portala „Moja srednja škola“ ili u pisanoj formi u školi koju učenik pohađa.

– Predmeti koje učenici mogu da odaberu su biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija. Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu „Moja srednja škola“ ili neposredno u školi. Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara 2024. godine, a konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. – kazala je Đukić Dejanovićeva.

škola, đaci, ispit, test, polaganje, mala matura, polaganje male mature
FOTO: ATA IMAGES

Prema njenim rečima, u školskoj 2023/2024. probni završni ispit će biti održan 22. i 23. marta 2024, dok će završni ispit u školskoj 2023/2024. biti održan 17, 18. i 19. juna naredne godine.

– Novina u odnosu na prethodnu godinu je to što će učenici imati mogućnost da i od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu – rekla je ministarka.

Kako su saopštili iz Ministrarstva prosvete otvoren je i Viber kanal „Moja srednja škola – Info kanal“ na kome roditelji, kao i učenici mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole.

Inače, kako su saopštili iz Ministarstva prosvete za Kurir, od početka prijave do danas izvršeno je 8.011 prijava.

Broj prijavljenih učenika po predmetima

  • Geografija – 3.154
  • Biologija – 2.920
  • Istorija – 750
  • Hemija – 662
  • Fizika – 252

Oko 65.000 učenika 8. razreda

– Najveći procenat prijava obavlja se preko portala Moja srednja škola – navode iz Ministarstva prosvete i podsećaju da je od prošle godine uvedena novina i treći, kombinovani test, zamenjen je izbornim testom.

– Na taj način učenici imaju mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test. Najviše učenika se prošle godine odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika ( 8 odsto).

Izvor : Kurir.rs/ A. K.

Foto: T. Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *