OVA GRUPA GRAĐANA IMA ROK DO 30. APRILA DA IZMIRI PRVU RATU POREZA I DOPRINOSA

Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine.

Pošto spadaju u kategoriju samooporezivanja, Poreska uprava ne šalje poreska rešenja frilenserima, već pojedinci moraju sami da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave PP OPO-K, piše Biznis.rs

Ukoliko se ostvareni prihodi ne prijave u propisanom roku, potrebno je podneti prijavu, obračunati kamatu od dana dospelosti obaveze do dana plaćanja i izmiriti poresku obavezu.Iz Poreske uprave ističu da je za neblagovremeno podnošenje poreske prijave predviđena novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

Kao i u prethodnoj godini, od kada je sistem samooporezivanja frilensera počeo da funkcioniše, radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji bi trebalo da plate.

Model A i Model B

Prema modelu A, neoporezivi iznos je 103.296 dinara i nema normiranih troškova. Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaća se 24 odsto, za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, odnosno minimalno 5.497 dinara. Porez na prihode iznosi 20 procenata.

Drugi, odnosno model B, koji frilenseri mogu da izaberu pri obračunavanju obaveza za prvi kvartal, sadrži normirane troškove od 34 odsto i neoporezivi iznos od 62.300 dinara. Porez je u ovom slučaju 10 odsto, a doprinosi za PIO 24 odsto na oporezivi deo prihoda. Plaćanje zdravstvenog osiguranja je isto za oba modela i iznosi 10,3 odsto, odnosno najmanje 5.497 dinara kvartalno.

Poreznici kažu da je model B povoljniji za više prihode.

Izvor : Espreso/Biznis.rs/Prenela: D.S.

Foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *