OVA ZIMA ĆE BITI DRUGAČIJA

Iako do zvaničnog početka zime 2023/2024. ima više od mesec i po dana, prema preliminarnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ovo godišnje doba bi u odnosu na prošlogodišnju zimu moglo da bude sasvim drugačije kada su padavine u pitanju.

Temperaturne oscilacije i toplija zima

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže za „Blic“ da preliminarna prognoza za zimu 2023/2024. ukazuje da će ona da bude u znaku čestih padavina i čestih temperaturnih oscilacija.

Sneg
Snegfoto: Profimedia

Očekuje se, prema njegovim rečima, da čitav evropski kontinent veoma često bude pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, a da Srbija najčešće bude pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja.

– Naročito će oblast Jadrana, zapadnog Balkana i Dinarskog planinskog područja uz obalu Jadrana imati zaista velike količine padavina tokom narednih meseci. Povremena naoblačenja će uslovljavati kišu i sneg i u unutrašnjosti Balkana. Za sada se ne može precizno reći koji će deo zime biti hladniji, ali u svakom slučaju očekujemo više padavina u odnosu na prosečne vrednosti i česte temperaturne oscilacije. Ukupno će biti toplija zima u odnosu na višedecenijske proseke. Pozitivno odstupanje je prognozirano da bude oko 2 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Sneg
Snegfoto: Stefan Stojanović

Sneg u prvom delu zime

Sagovornik kaže da ako bi to poredili sa prethodnom zimom ne bi trebalo očekivati da sneg u prvom delu zime u potpunosti izostane.

– Ako se prisetimo prošle zime snega nije bilo čak ni u planinskim predelima. Imali smo oko Nove godine topao i suv period, kada je sneg potpuno izostao u svim krajevima. Sada bi trebao da se u prvom delu zime formira snežni pokrivač u planinskim predelima prvo, a onda u januaru i februaru da dolazi do povremenog stvaranja i u nižim predelima. Ali, kako se taj period bude približavao izdavaćemo preciznije i konkretnije procene – zaključuje meteorolog.

Izvor : Espreso / Blic

Foto: Uroš Arsić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *