OVAJ PAPIR MORATE IMATI, OVERA JE SAMO 300 DINARA, A MOŽE NAPRAVITI PROBLEME NA GRANICI

Nekada ne mogu svi da krenu na porodično putovanje iz raznoraznih razlog, a prelazi se granica, pa onda dođe do problema.

Nebitno da li je to neka od susednih poput one sa BiH, Hrvatskom ili Crnom Gorom, ili se pak namerava ka grčkom moru, negde dalje u Evropu… Bilo kuda da se ide a da su u vozilu maloletne osobe za njihov prelazak je potrebna saglasnost!

Ovih dana, baš kao i prethodnih godina, stižu informacije da je bilo vraćanja sa granice zbog neposedovanja tog dokumenta.

Sad i tu ima varijanti s obzirom na bračni status roditelja i još ponešto.

U svakom slučaju papir za čiju overu je potrebno dati samo 300 dinara može da napravi loše momente ukoliko ga nemate. Pa krenimo u objašnjenje procedure…

Ukoliko dete putuje sa jednim od roditelja koji su u braku potrebno je da do navršene 16. godine poseduje saglasnost roditelja koji ne putuje sa njima.

Sledeći slučaj je, recimo, da dete putuje samo, odnosno bez roditelja. U tom slučaju mora imati saglasnost oba roditelja. Isto je kada ide preko granice sa školom, klubom ili nekom drugom organizacijom.

Sve što smo napisali važi i za decu čiji roditelji nisu u braku. Međutim, u slučaju da roditelji zajednički ne vrše roditeljsko pravo, maloletna osoba mora posedovati overenu saglasnost onog roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo.

Saglasnost se dobija kod notara i košta 300 dinara po potpisu. Ukoliko potpisuju oba roditelja cena je 600 dinara.

I naravno, ne zaboravite pasoš! Deca moraju imati tu putnu ispravu jer ona je predstavlja dokument sa fotografijom.

Izvor : Kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK, SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *