OVAKO SE PREPOZNAJU I PRATE DAROVITI ĐACI

Ministarstvo prosvete uputilo je danas školama Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima, kojim se prvi put, na jednom mestu objedinjuju svi procesi identifikacije, različiti oblici podrške koji su na raspolaganju, kao i načini praćenje uspeha učenika sa izuzetnim/posebnim sposobnostima (talentovani i daroviti).

škola, đaci
FOTO: SHUTTERSTOCK

Stručno uputstvo se donosi u cilju podrške školama u identifikaciji, praćenju i podsticanju učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima kako bi se obezbedili jednakost i dostupnost obrazovanja svoj deci, raznovrsni oblici učenja, nastave i ocenjivanja kojima se izlazi u susret različitim potrebama deteta i učenika, ali i razvila motivacija za učenje i podigao kvalitet obrazovnih postignuća talentovanih i darovitih učenika.

Njime su sistematizovane i predstavljene ključne oblasti celokupnog procesa prepoznavanja nadarenih učenika i rada sa njima. Ono ukazuje na oblasti i načine ispoljavanja izuzetnih, odnosno posebnih sposobnosti, posebne obrazovne i vaspitne potrebe koje proizlaze iz izuzetnih sposobnosti, na svrhu i principe njihovog valjanog prepoznavanja, kao i na načine pružanja podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u redovnoj nastavi, ali u vanškolskom kontekstu.

Utvrđen je način vođenja evidencija i izrade plana tranzicije za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i načini pružanja podrške nastavnicima i roditeljima i praćenja efekata prepoznavanja i podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

grafikon
FOTO: MINISTARSTVO PROSVETE

Stručno uputstvo je namenjeno nastavnicima, stručnim saradnicima, učenicima, roditeljima, odnosno drugim zakonskim zastupnicima učenika, prosvetnim savetnicima i ostalim zaposlenim u Ministarstvu prosvete, kao i drugim organizacijama i licima koja su zainteresovana za navedena pitanja, a ono sadrži i grafički prikaz celokupnog procesa. Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima aktivnost je predviđena Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine, kao i Akcionim planom 2023-2026. godine.

Izrada Stručnog uputstva deo je aktivnosti kojima se unapređuje sistem prepoznavanja i usmeravanja učenika sa izuzetnim sposobnostima kako bi im se omogućilo da dostignu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi društva, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor : Kurir.rs

Foto: J.M. Guyon – Copyright 2010 / CandyBox / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *