OVAKO SE RAČUNAJU BODOVI SA PRIJEMNOG

Računanje bodova za srednju školu na prvi pogled može delovati komplikovano, ali je od suštinskog značaja kako bi učenici znali tačan broj bodova kojim raspolažu. Učenici mogu unapred izračunati bodove kako bi imali predstavu o tome koliko poena je potrebno da ostvare na prijemnom ispitu kako bi ostvarili svoj cilj i upisali željenu srednju školu.

Mali maturanti nisu jedini koji se nalaze u ovim okolnostima – srednjoškolci se takođe suočavaju sa prijemnim ispitom, čekanjem rezultata, pronalaskom ustanove gde će nastaviti svoje školovanje i računanjem bodova za upis na fakultet. Iako školske ocene nisu jedini odlučujući faktor za dalji izbor profesije, one mogu značajno uticati na upis u željenu školu budući da opšti uspeh na kraju školovanja nosi značajan broj bodova. Ukoliko zbog ocena postoji strepnja da učenik neće upisati željenu školu, postoje različite opcije kojima se može okrenuti, a za početak bi najbolje bilo da izračuna koji broj bodova je potrebno da ostvari na prijemnom kako bi sebi povećao šanse za upis.

Opšti uspeh iz osnovne škole

Maksimalan broj bodova koji učenici nose iz osnovne škole na osnovu opšteg uspeha je 60. Opšti uspeh iz osnovne škole najlakše je izračunati na sledeći način:

  • tačan prosek na kraju 6. razreda pomnožiti sa koeficijentom 4;
  • tačan prosek na kraju 7. razreda pomnožiti sa koeficijentom 4;
  • tačan prosek na kraju 8. razreda pomnožiti sa koeficijentom 4.

Na kraju treba sabrati sve rezultate. Primer:

4,88 x 4 = 19,52 boda

4,64 x 4 = 18,56 bodova

4,50 x 4 = 18 bodova, što ukupno iznosi 54,56 bodova od 60

Bodovi sa završnog ispita

Mala matura, odnosno završni ispit, polaže se iz tri dela i nosi maksimalno 40 poena:

  • test iz srpskog jezika – maksimalno 13 bodova;
  • test iz matematike – maksimalno 13 bodova;
  • kombinovani test – maksimalno 14 bodova.

Ukupno: 54,56 + 40 = 94,56 poena

Kada se saberu svi podaci, učenici dobijaju tačan broj bodova koji su ostvarili i sa kojim dalje mogu aplicirati za srednju školu. Kao što se može videti iz priloženog, visoke ocene su dobra predispozicija za siguran upis jedne od prve tri škole koje se nađu na njihovoj listi želja. Svi učenici koji završe osnovnu školu i uspešno polože sva tri testa u okviru završnog ispita imaju pravo da nastave svoje školovanje upisujući srednju školu. Kandidat ostvaruje pravo na rangiranje za upis u četvorogodišnju gimnaziju ili stručnu školu ako ukupno ostvari najmanje 50 bodova.

Procedura upisa u srednje škole

Proces upisa u srednju školu nadovezuje se na sam proces polaganja male mature. Nakon što prođu tri dana predodređena za polaganje prijemnog ispita na kraju osnovnog školovanja i budu objavljena rešenja, potrebno je da svaki učenik izračuna tačan broj bodova koji je ostvario kako bi sastavio listu želja. Bitno je da se učenici, što je staloženije moguće, upuste u istraživanje srednjih škola kako bi se upoznali sa različitim opcijama, smerovima i, eventualno, sastavili listu adekvatnih škola za koje imaju dovoljan broj bodova. Na osnovu rezultata na nivou cele generacije formira se rang-lista učenika za upis u svaku srednju školu.

Upis na fakultete

Iz srednje škole se nosi maksimalno 40 bodova, a maksimalno 60 se osvaja na testovima. Tih 40 iz škole je dakle (4 godine) puta (maksimalan prosek je 5.00) pa puta 2. Što znači 4 x 5 x 2 = 40. Ali, nemaju svi 5.00 prosek sve 4 godine. Pa je formula = prosek iz 1. razreda + prosek iz 2. razreda + prosek iz 3. razreda + prosek iz 4. razreda, sve to puta 2 i toliko nosiš iz škole. A maksimalnih 60 sa testova zavisi koliko testova polažeš na fakultetu, zavisi od faksa do faksa.

Izvor : Espreso / Mondo

Foto : Dragana Udovičić, Aleksandar Jovanović Cile

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *