OVAKO SE RAČUNAJU BODOVI ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Učenici završnih razreda osnovnih škola uveliko se pripremaju za polaganje male mature i razmatraju želje o srednjoj školi.

Osmaci moraju da znaju sistem bodovanja koji umnogome može uticati na upis u željenu srednju školu. Poznato je i da manje od pola boda može uticati na rang-listu.

Kurir vam donosi detaljno uputstvo kako osmaci mogu da izračunaju bodove za upis u srednju školu.

Bodovi za upis uključuju opšti uspeh učenika tokom trajanja osnovne škole i broj bodova ostvarenih na polaganju male mature. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ostvari najmanje 50 bodova.

škola, đaci, ispit, test, polaganje, mala matura, polaganje male mature
FOTO: ATA IMAGES

Prema Pravilniku o programu završnog ispita u obrazovanju i vaspitanju đaci osmog razreda su u obavezi da polažu završni ispit da bi se upisali u državne srednje škole. Testovima na završnim ispitima se procenjuje koliko je učenik tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima i umenjima iz određenih nastavnih predmeta, a ispit se sastoji iz tri testa:

  • Srpski jezik – maksimalan broj bodova 13
  • Matematika – maksimalan broj bodova 13
  • Test iz jednog od pet predmeta koji učenik bira sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija. Na ovom testu je maksimalan broj bodova 14.

Svaki od testova završnog ispita ima 20 pitanja, pri čemu svaki tačan odgovor donosi jedan poen, dakle 20 bodova ukupno. Broj poena iz prva dva testa (matematika i srpski) množe se sa koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7. Na taj način se dobija tačan broj koji je učenik ostvario na svakom delu završnog ispita, a njihovim sabiranjem i ukupan broj bodova sa završnog ispita.

Na primer:

Srpski jezik – 15 bodova – 15 x 0,7 = 10,5

Matematika – 20 bodova – 20 x 0,7 = 14

Kombinovani test – 16 bodova – 16 x 0,6 = 9.6

Sabiranjem sva tri dela testa dobija se ukupan broj bodova koje je učenik iz primera ostvario na završnom ispitu.

Primer: 10,5 + 14 + 9,6 = 34,1

Što se tiče opšteg uspeh iz osnovne škole maksimalno se može poneti 60 bodova, odnosno najviše po 20 bodova za svaki razred – šesti, sedmi i osmi. Bodovi se računaju tako što se prosečna ocena na kraju svakog razreda sabira, zaokružena na dve decimale i dobijeni broj se množi sa četri.

Izvor :: Kurir.rs

Foto: Dragana Udovičić

Autor: Aleksandra Kocić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *