OVDE UVEK PLAĆAJTE GOTOVINOM!

Prevara s kreditnim karticama postala je stalna i sveprisutna pretnja. Zato je izuzetno važno znati gde su rizici kako biste se bolje zaštitili od onih koji pokušavaju da ukradu vaše informacije.

Ovo je sedam najrizičnijih mesta na kojima možete koristiti karticu:

1. Bankomati

Kradljivci već godinama prikupljaju informacije s debitnih i kreditnih kartica skidanjem podataka s bankomata, a inovacija čip kartica delimično je razvijena kako bi se rešio taj rizik, piše GOBankingRates.

Međutim, kako napreduje industrija kreditnih kartica, kradljivci se prilagođavaju.

bankomat
FOTO: SHUTTERSTOCK

2. Benzinske pumpe

Benzinske pumpe su raj za kradljivce kreditnih kartica jer imaju veliki broj korisnika i neretko minimalan nazor.

Kao rezultat toga, kradljivci imaju mnogo prilika za postavljanje uređaja za skidanje podataka, tzv. skimmera i malih kamera koje snimaju PIN-ove.

3. Ulični prodavači

Iako postoji mnogo pouzdanih uličnih prodavača koji pošteno zarađuju, mogu se pojaviti i lopovi koji se predstavljaju kao takvi prodavci.

Na festivalima, sajmovima, koncertima i drugim događajima, posetioci ponekad ne znaju da li je prodavac pouzdan ili koristi uređaj za skidanje podataka s kartice.

4. Restorani

Iako neki restorani sada provlače vašu karticu na vidljivom mestu, mnogi još uvek obrađuju kartice u zadnjem delu prostorije, van vašeg vidokruga.

Ako je konobar neetičan, mogao bi provući vašu karticu kroz uređaj za skidanje podataka i naplatiti više od vašeg obroka.

plaćanje, kartica, prodavnica, kupovina
FOTO: PROFIMEDIA

5. Trgovački lanci

Veliki trgovački lanci mogu izgledati kao sigurnija mesta za korišćenje kartice jer imaju više resursa za ulaganje u sigurnost.

Međutim, veliki broj ljudi koji provlače svoje kartice na ovim mestima čini ih posebno privlačnim metama za kradljivce, a neki su uspeli proći kroz postojeće sigurnosne mere.

6. Online trgovine

Internet transakcija može izložiti informacije o vašoj kreditnoj kartici na više mesta.

onlajn kupovina, internet kupovina
FOTO: SHUTTERSTOCK

Informacije mogu biti ukradene od zlonamernog softvera na vašem uređaju, osobe koja presreće prenos ili kao posledica curenja podataka od trgovca s kojim vršite transakciju.

7. Bilo koje mesto koje sačuva vaše informacije

Rizik od krađe kreditne kartice ne završava se kada povučete karticu. Svako poslovanje koje sačuva broj vaše kreditne kartice moglo bi doživeti curenje podataka tokom kojeg haker dobija pristup informacijama s vaše kartice.

Izvor : Kurir.rs/ N1/ Preneo: A. K.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *