OVE PREDMETE SU SRBI UČILI PRE 100 GODINA

Krasnopis, Zemljopis i Poljoprivredne pouke… Ovo su nazivi školskih predmeta iz davne 1922. godine koji su osvanuli na društvenoj mreži „X“ i privukli veliku pažnju. Naime, jedna korisnica objavila je svedočanstvo suprugovog dede iz 4. razreda osnovne škole, a komentari su bili raznoliki.

Iako požutelo i pomalo pocepano, svedočanstvo se dobro drži čak 100 godina kasnije. Imena predmeta i dalje se pregledno vide, kao i ocene upisane naliv perom. Ono što posebno privlači pažnju jeste činjenica da je na papiru upisano samo 13 predmeta, a autorka objave navodi da bi škole bile bolje kada bi se oni vratili.

https://x.com/maleticjasmina/status/1718503911399547190?s=20

– Svedočanstvo suprugvog dede iz 1922 godine. Staro 100 godina. Kad vratimo ove predmete u škole, biće nam bolje – napisala je ona uz fotografiju svedočanstva.

Mnogi korisnici mreže „X“ složili su se sa njom, dok su pojedini prokomentarisali da je potpuno prirodno da se školski sistem menja, kao i predmeti sa njim.

– Jeste, to su tada bili predmeti. U to vreme, mnogi su završavali samo četiri razreda, ali su izlazili propisno potkovani znanjem i pisali mnogo čitkije i lepše nego buduće generacije, zbog tada obaveznog predmeta krasnopis – glasio je jedan od komentara.

Drugi se pak, nisu složili.

– Glupost. I tada su deca izbegavala veronauku, krasnopis nikome više ne treba, sve je elektronski, pa i potpis. Ovo je vreme pregazili. Svet ide napred – napisao je jedan korisnik mreže.

Međutim, mnogima je privukla pažnju činjenica da je deka imao čak 14 neopravdanih.

– Malo je i kliskao sa časova vidim, nije baš primer deci – glasio je jedan od šaljivih komentara, dok je autorka objave pojasnila da su čak i deca tada radila u polju, te je to razlog izostanaka.

Izvor : Espreso / Telegraf.rs, Jelena Stefanović

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *