OVE RADNIKE PLAĆAJU SUVIM ZLATOM, A MLADI NE ŽELE TO ZANIMANJE

Kontrolori leta u Evropi u proseku su znatno stariji od kolega na drugim kontinentima. Ljude koji poslednjih godina odlaze u penziju više nema ko zameniti – teška i dugotrajna obuka, nefleksibilno radno vreme i bolje prilike na tržištu rada poterali su mlade od ovog donedavno elitnog zanimanja.

Na nivou EU-a nedostaje od 700 do 1.000 kontrolora leta, priznao je za Politico Frederik Delu, potpredsednik Međunarodne federacije kontrolora leta.

To nije posao za mlade koji danas stasavaju jer ih većina odustane kad vide da će dve do tri godine provesti na specijalističkoj obuci. Program obuke, koji sprovodi organizacija Eurocontrol, sprovodi mlade radnike kroz teoretsku nastavu, rad na simulatoru i dodatan trening na aerodromu.

Svi koji žele da budu kontrolori leta moraju zadovoljiti i stroge kriterijume, biti sasvim zdravi, s odličnom vidom i sluhom, te odličnim znanjem engleskog jezika i matematike. Dodatno, mladi za ovaj posao ne smeju biti stariji od 27 godina i moraju imati fakultetsku diplomu.

U krizama, poput velike finansijske 2008. i pandemije koronavirusa, takvi programi stagniraju i nisu nikome preterano zanimljivi, zbog čega dolazi do nestašice radnika. Da problem bude veći, na zapadu Evrope golem broj kontrolora sprema se odjednom u penziju, a preostali radnici moraju raditi sve više i više sati, zbog čega atraktivnost radnog mesta dodatno pada, prenosi tportal.

„Ne možemo tražiti od ljudi da rade 12 sati šest ili sedam dana u sedmici bez rizika da se dogodi neki propust“, dodaje Delu. Ovog leta očekuje se rekordan vazduhoplovni promet, a velik deo vazdušnog prostora evropskog kontinenta je zatvoren zbog rata u Ukrajini.

Veliki problem za EU su i tržišta Bliskog istoka, na kojem se izdašno plaćaju uvežbani i iskusni kontrolori te ih Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati plaćaju „suvim zlatom“ i mame bogatim „paketima preseljenja“.

Trenutno se EU nada postići napredak u tehnologiji kako bi nadzirao vazdušni prostor „na daljinu“: krenuo je pilot-program u kojem će 15 aerodroma nadzirati timovi u Litvaniji i Poljskoj, no ta je tehnologija tek u samim začecima.

Kako sada stvari stoje, kriteriji za ulazak u taj prestižni klub moraće se olabaviti, pri čemu bi prvi korak za buduće prijave moglo biti ukidanje obvezne fakultetske diplome – svako sa srednjom školom možda dobije priliku da bude kontrolor leta.

Izvor : Kurir.rs/B92, poslovni.hr

Foto : TAYFUN COSKUN / AFP / PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK, AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *