OVE SRPSKE REČI SVAKODNEVNO KORISTE STRANCI ŠIROM PLANETE

Duhoklonuće je reč koja je trijumfovala na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč, koje je organizovano od strane sajta „Mala biblioteka“ iz Londona, a četiri srpske reči koriste se širom sveta.

Među predlozima su se našle i reči zascen koja bi trebalo da zameni reč „bekstejdž“, prohujak, koja predstavlja zamenu za „flešbek“, uticajac ili uticajka koja bi trebalo da zameni reč influenser, prikačica sinonim za tuđicu „atačment“, kao i beztebnost beznemož.

Među prvih deset reči za koje se opredelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

Ovo takmičenje služi kao podsetnik na mnoge stare srpske reči koje su postale deo svetskog jezika, a mnogi su ih već zaboravili.

Iako je mnogima poznata priča o tome kako je reč „vampir“ jedina srpska reč koja se odomaćila širom sveta i za koju ne postoji adekvatna zamena, istina je da postoji još mnogo drugih reči koje potiču iz srpskog jezika i koriste se širom sveta.

Srpski jezik
Srpski jezikfoto: Profimedia

1. VAMPIR

Vampir je mitološka pojava koja je karakteristična za Balkan i Slovene. Međutim, ostalo je zabeleženo da je prvi vampir bio Petar Blagojević, koji se kako su tadašnje austrijske novine pisale da se Petar „povampirio“ i nakon toga usmrtio devetoro osoba, među kojima je bio i njegov sin. Izraz vampir prvi put je zabeležen u jednom izveštaju austrijskog službenika Frombalda o slučaju koji se 1725. godine dogodio u srpskom selu Kisiljevu, objavljen u bečkom časopisu Vinerišes Diarum („Bečki dnevnik“), pod naslovom „Vampir von Kisilova.“

Ovaj slučaj dobio je na misterioznosti kada su austrijske vlasti odlučile da provere ceo slučaj. Tako je u pratnji dva carska službenika otkopan Petrov grob, a tada je zabeleženo da njegovo telo nije ni počelo da se rasada. Ovim je slučaj Petra Blagojevića dobio na misterioznosti, a ta legenda se prenosila decenijama. Iako je reč „vampir“ najpoznatiji srbizam u svetu, postoji još nekoliko sličnih primera.

2. PAPRIKA

Reč „paprika“ često se navodi kao srbizam, jer potiče iz srpskog jezika. U kontekstu hrane, reč „šljivovica“ je specifična samo za Srbe i nacionalno je srpsko piće, poznato širom sveta pod različitim imenima kao „slivovitz“ ili „sliwowitz.“

3. SLAVA

Srbi su jedini narod koji praktikuje običaj proslave porodične slave, poznate kao „slava,“ i ta reč je postala opšteprihvaćena širom sveta. Osim toga, reči kao što su „zadruga,“ „skupština“ i „četnik“ su karakteristične za srpski jezik i takođe se koriste u drugim jezicima.

4. VILA

Iz srpskog folklora potiču i reči poput „vila,“ koja se odnosi na mitska bića, kao i „kolo“ i „gusle,“ koje su povezane s tradicionalnim srpskim običajima i muzikom.

Izvor : Espreso / Alo

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *