OVE ZIME IMAĆEMO DO 85 MRAZNIH I 50 LEDENIH DANA

U periodu od 1. decembra ove godine do 28. februara naredne u Srbiji će biti od 40 do 65 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko-planinskim od 70 do 85.

Što se tiče ledenih dana u tom periodu, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) će biti od sedam do 18 u nižim predelima u brdsko-planinskim predelima od 30 do 50.

Što se tiče zimske temperature vazduha, prema najavi RHMZ, ona će biti iznad proseka sa odstupanjem od plus dva stepena Celzijusa.

– Srednja sezonska temperatura vazduha od jedan stepen do pet stepeni u višim predelima od -3 do -1 stepen Celzijusa. Broj mraznih dana (sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha manjom od nule) od 40 do 65 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 70 do 85 dana – najavljuje RHMZ i dodaje:

Zima, hladno, sneg, Temperatura, prognoza
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Broj ledenih dana (sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nule) od sedam do 18 u nižim predelima u brdsko-planinskim predelima od 30 do 50.

RHMZ najavljuje i da će zimska količina padavina biti iznad proseka sume od 120 mm do 180 mm, a na jugozapadu zemlje i do 200 mm u brdsko-planinskim pedelima do 240 mm.

Zima, sneg, kišobran
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Januar 2024.

– Temperatura vazduha i količina padavina iznad prosečnih vrednosti. U Srbiji se prognozira januar sa srednjom temperaturom vazduha u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, a u planinskim predelima od -3 do 0, što je za oko 2 stepena iznad prosečnih vrednosti. Prognozira se srednja maksimalna temperatura vazduha za januar u intervalu od 5 do 8 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od 0 do 4, dok se srednja minimalna temperatura vazduha očekuje u intervalu od -1°S do 2°S, a u planinskim predelima od -7°S do -2°S – najavljuje RHMZ i dodaje:

Loznica, sneg, zima
FOTO: KURIR.RS/T.ILIĆ

– Prognozirani broj mraznih dana je u intervalu od 15 (u Beogradu) do 22 (u Zaječaru) u nižim predelima, a na planinama od 25 (na Zlatiboru) do 30 dana (na Kopaoniku). Očekuje se da će tokom januara broj ledenih dana u nižim predelima biti u intervalu od 5 (u Valjevu) do 10 (Kikinda i Zrenjanin) a na planinama u intervalu od 11 (u Sjenici) do 18 dana (na Kopaoniku i Crnom Vrhu).

Tokom januara se prognozira količina padavina iznad proseka u većem delu Srbije, u nižim predelima od 50 do 70 mm, a na planinama do 90 mm. Očekuje se u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima u intervalu od 14 (u Negotinu) do 20 (u Valjevu), a u brdsko-planinskim krajevima do 24 dana (na Crnom Vrhu).

Izvor : Kurir.rs/ A. K.

Foto: T.Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *