OVE ZIME NAS ČEKAJU 3 LEDENA PERIODA, A POLARNI VRTLOG DONOSI SNEG DO KOLENA

Ove zime nas očekuju tri hladnija perioda koja će našoj zemlji doneti snežne padavine. Vreme tokom ove zime biće uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog, kaže za Kurir meteorolog Ivan Ristić.

– U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i sneg – ističe meteorolog Ristić i dodaje da će ove zime biti tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i sneg Evropi ali i našoj zemlji.

– Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje.

Prema njegovim rečima prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

Ivan Ristić
FOTO: KURIR TV, SHUTTERSTOCK

– Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i najhladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni – navodi Ristić i dodaje:

– Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvače slab i umeren južni vetar.

Sneg u februaru

Prema najavi meteorologa Ristića sledeći, drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do deset dana, ali će doneti puno snega i formiranje snežnog pokrivača.

– U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snežnim padavinama, a nakon toga sledi otopljenje. Temperatura će se kretati u proseku između 15 i 20 stepeni – ističe Ristić.

sneg, aprilski sneg
FOTO: NENAD KOSTIĆ

Takođe, treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

– U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni – najavio je Ristić i zaključuje:

– Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, biće dosta pravih zimskih dana sa snegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom sneg. U nižim predelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snežnim pokrivačem. Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Nenad Kostić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *