OVI LJUDI U SRBIJI MOGU RANIJE U PENZIJU, A ČEK IM JE VEĆI

Vojnici i policajci, tj. zaposleni u MUP, BIA, VBA, VOA, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Poreskoj policiji, Vojsci Srbije prema zakonu o PIO, imaju pravo na beneficirani radni staž.

Evo ko sve u policiji i vojsci ima pravo na beneficirani radni staž i kada najranije imaju pravo na odlazak u penziju.

MUP, MSP, BIA, VBA, VOA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Poreska policija, Vojska Srbije:

sa navršenjem 55 godina života i 24 godine staža osiguranja, od čega 14 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem – podoficir i oficir u Vojsci Srbije sa 53 godine života i 40 godina penzijskog staža, pukovnik u Vojsci Srbije sa 54 godine života i 40 godina penzijskog staža, pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA sa 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici, ostali policijski službenici sa 60 godina života i 25 godina rada, od čega 15 godina efektivno preovedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem, potrebno je da se lice efektivno bavilo opasnim poslovima minimum 10 godina, za starosnu penziju i 5 godina, za invalidsku penziju.

Takođe, pravo na beneficirani radni staž imaju i svi koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radilil teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

1 / 5 FOTO: BETA / DRAGAN GOJIĆ

Kolike su penzije u vojsci?

Prema podacima PIO Fonda, vojnu penziju je u maju koristilo oko 32.296 penzionera.

Prema istom izveštaju prosečna penzija za profesionalna vojna lica na teritoriji Srbije iznosi 69.000 dinara.

Dužina ukupno navršenog penzijskog staža osiguranika, u koji ulazi i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, može uticati na visinu penzije, a postoje i posebni uslovi i članovi zakona po kojima se iznos penzije uvećava za 20 odsto.

Rast penzija zavisi od usklađivanja svih penzija, bez obzira na to da li je korisnik imao navršen staž osiguranja sa uvećanim trajanjem ili običan staž.

Snižavanje starosne granice zbog beneficiranog radnog staža

Kako piše na sajtu PIO, starosna granica se snižava osiguraniku, koji je na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž) navršio najmanje 2/3 od ukupno navršenog staža osiguranja, zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu i to:

  • za svakih pet godina provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 14 meseci;
  • za svake četiri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 15 meseci;
  • za svake tri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 16 meseci;
  • za svaku jednu godinu i šest meseci provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 18 meseci.

Starosna granica se može sniziti najviše do 55 godina života, a osiguranicima koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem tako da se 12 meseci računa kao 18 meseci starosna granica se može sniziti najviše do 50. godine života.

Izvor : Espreso / Penzionisani/ Blic

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *