OVO JE 11 NAJLEPŠIH IMENA ZA DEČAKE

Osim što su popularna i lepa, ova imena imaju i posebna značenja: Andrej – nosi značenje iz grčkog jezika i predstavlja onog koji je snažan, muževan. Aleksa – smatra se da je ovo ime izvedeno od imena Aleksandar ili Aleksije, a u korenu ima značenje onog koji brani ljude, odnosno – zaštitnik ljudi (na grčkom). Vasilije – predstavlja ime hrišćanskog svetitelja, a na grčkom znači kraljevski, carski. Vuk – prema nazivu životinje, smatrajući da će tako osoba koja nosi ovo ime poneti i sve vrline te životinje, kao što su inteligencija, nadmoć, hrabrost. Đorđe – ime hrišćanskog svetitelja, dok na grčkom ima značenje – onaj koji obrađuje zemlju (zajednički koren ima sa imenom Georgije). U drugim zemljama ovo ime ima drugačije oblike – Džordž, Horhe, Žorž, Jurij itd. Kod nas je ovo ime jedno od najpopularnijih i najčešćih u poslednjih 15 godina. Mihajlo  značenje ovog imena potiče iz jevrejskog jezika i jedno je od biblijskih imena, a predstavlja onog koji je sličan bogu. Jevrejsko i hrišćansko predanje govori o Mihajlu, kao jednom od sedmorice arhanđela koji je pobedio Lucifera. Nikola – potiče iz grčkog jezika i znači – onaj koji donosi pobedu. Mnoge značajne ličnosti – od ruskih kraljeva, preko naučnika i vojskovođa kroz istoriju nosili su ovo ime.

Dečak / ilustracija
Dečak / ilustracija

Pavle – ime jednog od Hristovih apostola, potiče iz latinskog jezika. Kao što je popularno kod nas, tako je, samo u drugim varijantama, popularno i širom sveta – Pavel, Pablo, Pol, Paolo, Paulus…

Stefan – ime jednog od hrišćanskih svetitelja, sa grčkog se prevodi kao venac ili kruna, dok bi preneseno značenje bilo – onaj koji je krunisan ili ovenčan. Mnogi kraljevi u Evropi nosili su ime Stefan: engleski, poljski, mađarski, dok su svi kraljevi iz dinastije Nemanjić, po Stefanu Nemanji, uz svoje ime dodavali i Stefan. Filip – potiče iz grčkog jezika i znači onaj koji voli konje; takođe ime jednog od 12 Hristovih apostola. Prvi Filip koji je ostao zapamćen u istoriji je makedonski kralj, otac Aleksandra Velikog, dok su se u Francuskoj tokom srednjeg veka mnogi kraljevi zvali baš ovim imenom, nakon čega se još više proširila popularnost ovog imena i na ostatak Evrope. Lazar – biblijsko ime jevrejskog porekla, znači onaj koji pomaže Bogu. Kod nas je postalo popularno nakon kulta proslavljenog srpskog vladara Lazara Hrebeljanovića, koji se sukobio sa turskom vojskom na Kosovu.

Izvor : Espreso /Bebac / Prenela M.L.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *