OVO JE CRKVENI KALENDAR ZA APRIL 2024

Donosimo vam detaljan crkveni kalendar za april 2024. godine. Vaskršnji post u aprilu u ponedeljak ulazi u treću nedelju, a vernici obeležavaju četiri bitna datuma.

Ovo je crkveni kalendar za april mesec:

Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva i vernici 7. aprila obeležavaju Blagovesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na blagu vest kada je arhangel Gavrilo rekao Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Inače, Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene.

Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i vernic 8. aprila obeležavaju Sabor Svetog arhangela Gavrila koji se smatra zaštitnikom ljudi i životinja. Praznuje se i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja, a arhangel Gavrilo je blagovesnik radosri i jedan od sedam angela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta, najbližih prestolu Gospodu. Sabor Arhangela Gavrila se proslavlja 8. aprila i 26. jula kao Letnji Aranđelovdan.

Lazareva subota – Vrbica

Lazareva subota praznuje se tačno osam dana ped Vaskrs, uoči praznika Cveti. Ove godine pada 27. aprila. Praznuje se u spomen na pravednog Lazara, sledbenika Hristovog, koga je sin Božji vaskrsnuo iz mrtvih. Ovaj dan uoči Uskrsa je posvećen najmlađima i označava se kao dečji praznik. Na ovaj dan, običaj je da se oko struka nose grančice vrbe, a deca nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim.

Lazareva subota
Lazareva subotafoto: Beta

Cveti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 28. aprila Cveti, praznik kada je Isus Hrist sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim. Narod ga je dočekao sa palminim grančicama i cvećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedelju dana pred Vaskrs. Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali kod nas naročito veselo i svečano. Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim što znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Vaskrs jer se praznuje nedelju dana ranije pre najvećeg hrišćanskog praznika.

Pogledajte i detaljan kalendar:

Crkveni kalendar za april 2024.
Crkveni kalendar za april 2024.

Izvor : Espreso / Blic Žena / Marija Brčić / Prenela: A.P

Foto: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *