OVO JE PROTOKOL U SLUČAJU DOJAVE O BOMBI U ŠKOLI

Novobeogradskoj školi „20. oktobar“ prethodnih 18 dana svakodnevno su upućivane pretnje napadom na objekat ili postavljenom eksplozivu.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal odmah je otpočelo istragu o pretnjama. Više informacija gledaocima jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV done je novinar Nikola Vujović.

– Jučerašnji dan je prošao isto burno, jer su sve osnovne škole na teritoriji Zemuna dobile dojavu da je postavljena eksplozivna naprava u njihovim zgradama. Škola 20. oktobar, koja je inače najveća škola u Beogradu, u toj novobeogradskoj školi su u poslednjih 18 dana svaki dan stizale neke pretnje ili dojave putem mejla. Ono što je služba za visokotehnološki kriminal MUP-a i tužilaštvo VTK utvrdilo istragom, to je da su mejlovi stizali sa servera IP adrese koja se ne nalazi u Srbiji. Tim državama u kojima se nalazi ta IP adresa poslati su dopisi – rekao je Vujović.

Naglasio je da nije nužno da su lažne dojave stigle iz neke inostrane zemlje.

– To ne mora da znači da upućene dojave nisu došle sa teritorije naše zemlje i da nije poslato od strane našeg građanina, jer trenutno nije potrebna ni neka prevelika tehnološka pismenost da bi se sakrila IP adresa, pogotovo u današnjem vremenu kada se VPN-ovi koriste baš u tu svrhu, da bi se IP adresa sakrila ili prebacila lažno u neku drugu državu.

Ono što dodatno otežava situaciju je i maltretiranje roditelja zbog učestalih dojava.

– Ipak, problem sa školom 20. oktobar je upravo što su svakodnevno stizale dojave o lažnim bombama i pretnjama, časovi su prekidani, nastava je prekidana. Veliki problem je napravilo to što su roditelji morali da izlaze sa posla, tako da u stvari nije toliki problem u gubljenju časova koliko je problem to podizanje straha i dizanje panike.

Konačno, otkrio je i šta je direktorima školskih ustanova predočeno pred početak ove godine.

– Inače, škole su još pre početka školske godine dobile protokol prema kojima treba da se ponašaju kada stignu dojave o lažnim bombama ili pretnjama, tako da protokol je sledeći: Direktor odmah nakon primljene dojave treba da obavesti nadležna ministarstva, ministarstvo prosvete kao i ministarstvo unutrašnjih poslova. Inače, bez obzira što su sve dojave do sada srećom bile lažne, kontradiverzioni timovi MUP-a moraju na svaku dojavu da reaguju, tako da smo juče imali priliku da u Zemunu vidimo da su korišćeni i psi kako bi se pregledale učionice – pojasnio je Vujović i zaključio:

– Naravno, u poslednjih dvadesetak dana u školi 20. oktobar je obavljen i niz sastanaka između saveta roditelja, predstavnika škole i MUP-a kako se poneti i kako decu zaštititi od takvih najava i dizanja panike, tako da je upućen i psihološki tim, tim psihologa u školu koji će imati savetodavnu ulogu i da pomogne svima onima koji zatraže pomoć povodom tog slučaja.

Izvor : kurir.rs

Foto: Dado Đilas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *