OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU

Ako se vrati obavezno služenje vojnog roka koji bi, prema predlogu Generalštaba Vojske Srbije, trajao četiri meseca, regruti bi prolazili osnovnu pešadijsku obuku sa teorijskom i praktičnom nastavom.

Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka je aktuelna tema već pet godina, ali čini se da su nadležne institucije sada najodlučnije da naprave taj korak. Generalštab je prošle nedelje je zvanično pokrenuo inicijativu, a ministar odbrane Miloš Vučević iz dana u dan otkriva sve više detalja.

Na teorijskoj nastavi regruti bi učili:

Ustav Srbije i Zakon o odbrani

Vojnu organizaciju i strukturu oružanih snaga

Osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo i disciplinu

Prvu pomoć i samozaštitu na bojištu

Radio-komunikacije i signalizaciju

Atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO)

Tokom praktične obuke regruti bi vežbali:

Rastavljanje i sastavljanje oružja

Gađanje iz različitog pešadijskog naoružanja

Borbu bez oružja i samoodbranu

Kretanje i maskiranje na bojištu

Kopanje rovova i izgradnju zaklona

Preživljavanje u prirodi

Vatrogasno dejstvo

Prelaženje prepreka (vode, minska polja itd)

Razvoj fizičke kondicije i izdržljivosti

Neki regruti bi, u zavisnosti od potreba i roda vojske, mogli da idu na dodatnu specijalističku obuku (vezisti, tenkovske posade, artiljerci i drugo).

Tri celine obuke

Vlade Radulović, vojni analitičar, smatra da je dužina trajanja vojnog roka od četiri meseca „mali problem“ i da postoji mišljenje da je šest meseci najkraći vremenski period za vojnu obuku.

Vojska Srbije
foto: Petar Aleksić

Radulović za „Blic“ kaže da se ta obuka može podeliti u tri celine:

Individualna obuka koja obuhvata, između ostalog, rukovanje, sklapanje i rasklapanje oružja, stavljanje gas maske i slično. Traje šest nedelja.

Obuka za vojnoevidencionu specijalnost (VES). Traje četiri nedelje.

Obuka u jedinici kako bi se vojnik uhodao u većoj formaciji. Traje dve nedelje.

– To znači da bi sve te obuke mogle da se završe i za tri meseca, s tim što bi sledila dalja obuka za tenkiste, artiljerce… Takođe, vojska bi od regruta koji prođu obuku mogla da bira buduće profesionalne vojnike – kaže Radulović.

Civilno služenje vojnog roka (prigovor savesti)

Sa vraćanjem obaveznog služenja vojnog roka vratilo bi se i civilno služenje vojske, pošto je pravo na prigovor savesti zagarantovano. U članu 45 Ustava Srbije piše:

Lice nije dužno da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu ili drugu obavezu koja uključuje upotrebu oružja. Lice koje se pozove na prigovor savesti može biti pozvano da ispuni vojnu obavezu bez obaveze da nosi oružje, u skladu sa zakonom.

Vojska Srbije
foto: Generalštab Vojske Srbije

Pošto civilno služenje vojnog roka, prema zakonu, traje za 50 odsto duže od obaveznog, to znači da bi se vojska civilno služila šest meseci, ako bi redovna trajala četiri meseca. Civilna služba obavljala bi se u domovima zdravlja, gerontološkim centrima, pozorištima i drugim zdravstvenim i obrazovno-kulturnim ustanovama.

Ko nije mogao u civilne vojnike

Prigovor savesti nije mogao da ostvari regrut ako je:

Posedovao ili poseduje dozvolu za nošenje ili držanje oružja

Podnosio ili podneo zahtev za nošenje ili držanje oružja

Pravnosnažno osuđivan za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, kao i za krivično delo ili prekršaj sa elementima nasilja koji se gone po privatnoj tužbi

U poslu prodaje ili popravke oružja ili municije, ili se ranije bavio time

Protiv njega pokrenut ili se vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti

Prekršajno kažnjavan i osuđivan za izazivanje ili učestvovanje u neredima i tučama

Registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oružja

Član lovačkog, streljačkog, streličarskog ili drugog kluba, društva ili udruženja koje u svojim aktivnostima ima upotrebu hladnog ili vatrenog oružja, ili je to bio u periodu od godinu dana pre podnošenja zahteva

Utvrđeno da je u podnetom zahtevu za civilnu službu dao neistinite podatke

Pitanje vremena i novca

Priprema adekvatnih uslova za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka zahteva vreme, a vreme je novac. Radulović za „Blic“ kaže da je pitanje infrastrukture jedno od najvažnijih u vezi sa vraćanjem obaveznog vojnog roka.

– Ne radi se samo o kasarnama i poligonima, nego i o potrepštinama: od posteljine, čaršafa i jastuka, preko tanjira, noževa i viljušaka, od kuhinje i kuvara, do uniformi, opreme, naoružanja. Treba obezbediti i oficire i podoficire koji će sprovoditi obuku. Sve to traži i vreme i novac – objašnjava Radulović.

Radulović dodaje da je nezahvalno licitirati i sa vremenom i sa novcem kada je reč o vraćanju obaveznog vojnog roka.

– Neće biti potrebne godine da bi se krenulo. Što se tiče novca, očekivano je da postoji određena vojnička nadoknada za, recimo, imalin, konac i iglu, ali nije realno da ta nadoknada bude u rangu novca koji dobija profesionalna vojska – kaže Radulović.

Vučević: Ne želimo da vratimo vreme u devedesete

Miloš Vučević, ministar vojni, nedavno je rekao da predlog o vraćanju obaveznog vojnog roka nije želja da se vratimo u sedamdesete ili devedesete.

Miloš Vučević
foto: SCREENSHOT HAPPY TV

Želimo da ti momci, budući vojnici, ponos Srbije, imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama. Moramo da vodimo računa o broju vojnika u spavaonicama, o tuširanju, internetu, obrocima. Neće to biti hotel, nego kasarna, u skladu sa savremenim životom i potrebama mladih ljudi – kazao je Vučević.

Izvor : Espreso/Blic/Marko Tašković/Preneo D.M.

Foto: Petar Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *