OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA ZA DEČAKE KOJI SU ROĐENI NA PROLEĆE

Kada pomislite na proleće, sigurno vam je prva asocijacija buđenje, novi život, cvetanje. Zato je ovo najlepše godišnje doba večita inspiracija za mnoge stvari, tako i za imena. Da li ste znali da se najpopularnija muška imena vezuju za proleće, i to preko svojih značenja.

Vid i Vito – imena potiču od latinske reči vita – živ, pun života. Značenje je raznoliko, ali najčešće označava onog „koji sve vidi i sve može“; „koji je čudotvoran“; „koji se bori za svoja ubeđenja“; „koji je dragocen kao vid oka“; „koji je viđen“; „koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini“. Luka – u osnovi lične imenice Luka, nalazi se grčki koren „luks“ što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, „ono što je svetleće i što obasjava“.

Dečak/Ilustracija
Dečak/Ilustracijafoto: Profimedia

Mladen – Značenje imena Mladen je – “onaj koji je večno mlad”; “osoba koja je mlada duhom i telom”; “onaj koji je uvek veseo, razdragan, vitalan i čio”; “mladić”; “mladoženja”; “onaj koji nikada nije sklon bolestima”; “mlad mesec”; “mlad kao dete”; “duša kao u deteta”; “veseljak”.

Stribor – u proleće Vesnu prati i Stribor, staroslavenski bog vetra i šume. Postoje i muške varijante imena koje podsećaju na prolećno vreme, biljke i cvetanje kao što su: Goran, Vedran, Zoran, Jasmin, Neven, Jasen, Javor.

Izvor : Espreso/Yumama/Preneo D.M.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *