OVO SU NERADNI DANI ZA PRAZNIKE

Prvi maj i Uskrs ove godine toliko su se približili da će građani imati omanji odmor na početku meseca.

Prva dva dana maja su neradna zbog obeležavanja Međunarodnog praznika rada, dok se, za pripadnike pravoslavne veroispovesti, odmah na njih nadovezuju uskršnji praznici. Neradni dani tokom tih praznika biće 3, 5. i 6. maj, što znači da će jedini radni dan u nedelji biti subota, 4. maj. S obzirom na to da je u pitanju vikend, većina građana verovatno i taj dan imaju slobodno, te mogu da odmore punih nedelju dana.

Prvi maj
Prvi majfoto: Petar Aleksić

Kada su u pitanju pripadnici drugih veroispovesti, katolički hrišćani imali su neradne dane od 29. marta do 1. aprila, s obzirom na to da je ove godine razmak između dva uskrsa više od mesec dana i da su pripadnici katoličke veroispovesti taj praznik proslvili još 31. marta.

Pripadnici islamske veroispovesti su kao neradan dan imali prvi dan Ramazanskog bajrama 10. aprila, dok će naredni da bude Kurbanski bajram, te će pripadnici islamske veroispovesti imati neradan dan 16. juna.

Šta ako državni praznik pada za vikend?

Ukoliko neki od državnih praznika bude u nedeju, pravilo je da se ponedeljak označi kao neradan dan. Isto se primenjuje i kada su u pitanju verski praznici, sa izuzetkom Uskrsa, koji je uvek u nedelju.

Ono što treba znati je i da pripadnici različitih veroispovesti imaju pravo na slobodan dan kada njihova verska zajednica obeležava neki praznik, a kada su u pitanju pravoslavsci i kada pojedinačno obeležavaju slavu.

Izvor : Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.

Foto: Petar Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *