OVO SU NOVE MERE MUP U ŠKOLAMA ZBOG DOJAVA O BOMBAMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom učestalih dojava o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije angažovalo je sve ljudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.

Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno je ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije. Po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici su postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne, saopštio je MUP.

Policija
FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ/ MONDO, SHUTTERSTOCK

U tom smislu, svakodnevno, od početka školske godine oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilju bezbednosti i zaštite dece.

– U skladu sa posebnim planom i programompolicijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem – navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava, njihovih korisnika, i do kraja sutrašnjeg dana očekuje se realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica povezanim sa navedenim dojavama.

Ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Republike Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane.

Najvažniji prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece kao najosetljivije kategorije i policijski službenici istrajno će nastaviti sa svim aktivnostima kako bi deca odrastala u sigurnom i bezbrižnom okruženju, navedeno je u saopštenju.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Zorana Jevtić, BETAPHOTO DRAGAN GOJIC, BETA Amir Hamzagić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *