OVO SU STROGA PRAVILA KOJA MORAJU ISPOŠTOVATI SVI PROBNI VOZAČI

Stroža pravila uspostavljena 2018. godine ograničila su vozače sa probnom dozvolom u više aspekata. Osim što ne bi smeli da se nađu za volanom između 23 sata i 6 časova ujutro, za njih važi nulta tolerancija na alkohol, zabrana upotrebe mobilnog telefona i sa hends fri uređajem.

Dozvoljena maksimalna brzina je 10 odsto manja nego za druge vozače, a zabranjena jevožnja automobila koji ima motor jači od 80 kilovata ili 109 konjskih snaga. Vozilo kojim upravljaju mora imati vidljivu oznaku P.

Praksa pokazuje da se neretko vozači-početnici povode za izrekom – pravila su tu da bi se kršila. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja na to kažu ako se nastavi takav trend, nešto će morati da se menja.

„Planiramo saradnju sa Ministarstvom prosvete u okviru koje ćemo da analiziramo kroz radnu grupu postojeće nastavne planove i programe na koji način da formulišemo neke nove ishode koje očekujemo da se ostvare tokom školovanja, a koje će doprineti povećanju svesti kod mladih, stvaranju određenih navika, eventualno povećanju znanja i vaspitanja o saobraćajnoj kulturi“, objašnjava Milan Ilić, Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kako kaže, potencijalni uticajni faktor na ponašanje mladih za volanom su i roditelji.

„Napravimo određene vodiče za roditelje kako da se ponašaju u periodu kada se njihovo dete, mladi vozač, sprema za samostalno učešće u saobraćaju“, dodaje Ilić.

Probna vozačka dozvola izdaje se na dve godine licima koja su položila vozački ispit sa 19 godina, a mlađim do navršene 21. godine.

Izvor : Espreso/RTS

Foto : beta/Ilustracija, Beta / Milan Obradović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *