OVO SU UBEDLJIVO NAJPOPULARNIJA IMENA U SRBIJI POSLEDNJIH 10. GODINA

Najpopularnije žensko ime u Srbiji dato bebama od 2011. do 2022. godine bilo je Dunja, dok su dečaci rođeni u istom periodu najčešće dobijali ime Luka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na drugom mestu na listi najpopularnijih imena među dečacima rođenim od 2011. do 2022. godine u Srbiji je Lazar, a zatim slede Stefan, Nikola i Aleksa, objavljeno je u publikaciji „Najčešća imena i prezimena“.

Kada je reč o devojčicama, pored Dunja, u Srbiji se najviše rodilo Sofija, Milica, Sara i Nikolina.

U glavnom gradu bebama ženskog pola najčešće su davana imena Sofija, Dunja, Lena, Sara i Milica. Dok su među dečacima rođenim u Beogradu najpopularnija imena bila: Luka, Lazar, Stefan, Vuk i Filip.

U Novom Sadu je najviše devojčica na rođenju dobilo ime Sofija, Milica, Dunja, Sara ili Teodora. A kada je reč o dečacima, to su Luka, Stefan, Lazar, Nikola i Vuk.

Najčešće među devojčicama rođenim u Nišu su Sofija, Dunja, Lena, Mila i Nikolina, dok su među dečacima u tom gradu najpopularnija imena Luka, Vasilije, Lazar, Vuk i Mihajlo.

Među kombinacijama imena i prezimena najčešći u Srbiji su Jelena Jovanović i Dragan Jovanović. Na drugom mestu su Milica Jovanović i Zoran Jovanović, a zatim slede Marija Jovanović i Aleksandar Jovanović.

Na četvrtom mestu najčešće kombinacije imena i prezimena su Milica Petrović i Nikola Jovanović, a peto mesto su zauzeli Jelena Petrović i Milan Jovanović, pokazuje najnoviji izneštaj Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor : Kurir.rs/ RTS/ Preneo: S.Đ.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *